Taşınmak gayrimenkul satışları Tapu müdürlüklerinde yapılmaktadır. Ev satışı yapmak için Tapu Müdürlüğünce istenen belgelerin düzenlenmesi, tapu harcanın ödenmesi ve tapu döner sermaye bedelinin ödenmesi gerekir. Gayrimenkul süreci belgelerin düzenlenmesi ve gerekli ödeme işlemlerinin yapılması ardından 1 veya 2 gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Tapu İşlemlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ev satışı nasıl yapılır konusunda dikkatli olmanız ve istenen belgeleri eksiksiz olarak düzenlemeniz gerekiyor. Tapu müdürlüklerinde yapılacak olan işlemler müdürlüklerin danışma ve başvuru birimleri aracılığı ile kabul edilmektedir. Gerekli evraklar ve belgeler ile ilgili bilgi almak için Tapu Müdürlükleri ile iletişime geçebilirsiniz. Tapu işlemleri yapmanız için şahsen başvuru yapabilirsiniz. Yetkili vekilinizin de başvuru yapabileceği tapu işlemlerinde dikkat etmeniz gerekenlerden biri randevu almadan önce işlem için gerekli evrakları hazırlamanızdır. Tapu Müdürlüklerini arayarak ya da E-randevu sistemi üzerinden randevu alabilirsiniz.

Tapuda Ev Satışı İşlem Süreci

Tapuda ev satışı nasıl yapılır konusunda bilmeniz dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. İşlem yaptırmak için şahsen başvuru yaptırmayacaksanız noterden alınan yetki ile vekiliniz başvuru yapabilir. İşlem sürecinin başlaması için Tapu Müdürlüklerinden randevu almanız gerekiyor.

  • İşlem yaptırmak isteyen kişinin Tapu Müdürlüklerindeki yetkili personele düzenlenen belgeleri ibraz etmesi gerekiyor.
  • TAKBİS’ten alınan bilgilerin kontrol edilmesi ardından işlemi engelleyecek bir durum söz konusu değilse başvuru belgesi iki nüsha olarak kaydedilir. Başvuru belgesinin bir nüshası satış işlemi yapan kişiye verilir.
  • Evrak ve belgelerde eksiklik olması ve işlemin kısıtlanmasına sebep olacak bir engel olması halinde başvuru belgesine eksikler yazılır ve eksiklerin giderilmesi hususu işlem yapmak isteyen kişiye belge üzerinde bildirilir.
  • İşlem sürecinde başvuru sahibi SMS ile bilgi almaktadır. İşlem başlama tarihi, harç bilgisi, akit randevusu ve varsa eksik evrak bilgileri işlem yapmak isteyen kişiye SMS yolu bildirilir.

Harçların Ödenmesi

Ev satmak için başvuru yapan kişiye işlem sürecinde ödemesi gereken harçların tahsilatı konusunda SMS ile bilgi verilmektedir. Ev satışı yapmak isteyen Tapu Müdürlüklerinde işlem sürecini başlatması halinde harç bedelini ve döner sermaye hizmet bedelini ödemelidir. Tapu harçlarının tahsil edilmesi E-tahsilat kapsamında yapılabilmektedir. Tapu Müdürlüklerince talep edilmesi halinde harç ödemeleri gişelerden ve bankalardan da yapılmaktadır.

Ev Satışında Gerekli Olan Belgeler

Tapuda ev satışı yapılmadan önce belgelerin düzenlenmesi ve belgeler dahilinde başvuru yapılması gerekir. Tapu Müdürlüklerine ibraz edilecek olan belgelerde eksiklik olması halinde satış işlemi yapacak kişiye SMS ile bilgi verilmektedir.

Kimlik Belgesi: Fotoğraflı nüfus cüzdanı, yabancı uyruklu ise pasaport, avukat kimliği, milletvekili kimliği, mavi kart geçerlidir. Ehliyet ve memur kimlik kartı geçerli değildir.

Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf gerekir.

Yetki Belgesi: Tapu Sicil Müdürlüğünce düzenlenmiş olan kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi olmalıdır.

Vekaletname: Hak sahibi tarafından verilen vekaletname noter aracılığı ile düzenlenmiş olmalıdır.

Ev Satarken Hangi Evraklar Gerekli? Detaylı incelemek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Evrak Tesliminden Sonra İşlem Süresi

Ev satma işleminin başlaması için Tapu Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. Gereken belgelerin ve evrakların eksiksiz teslim edilme ve ev satma işlemi için herhangi bir kısıtlama olmaması halinde işlem süreci 1 veya 2 gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Ev Bedelinin Düşük Bildirilmesi Halinde Pişmanlık Dilekçesi

Ev satarken yapılacaklar arasında evin bedelini bildirmek de yer alıyor. Ev bedelinin düşük bildirilmesi halinde Gelir İdaresine pişmanlık dilekçesi verebilir ve tapu bedelini yükseltebilirsiniz. Ev satışında gerekenler dikkat isteyen ve bilgili kişilerden yardım almanız gereken konulardır. Birtep’e üye olarak ev satışını kolaylık yapabilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.