Taşınmaz satın alma sürecinde detaylı araştırmalar yapmak ve bütçenize en uygun taşınmazı satın almanız önemlidir. Ev satın alırken farklı seçeneklere dikkat etmelisiniz. Evin teknik özellikleri, iskan belgesi olması, kiracı varsa sözleşmesi gibi birçok konuya dikkat edebilirsiniz.

Tapu Kaydını Detaylı İnceleyin

Ev alırken nelere dikkat edilmeli diye merak ediyorsanız maddi bir zarara uğramamak ve dolandırılmamak için tapu kaydını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Evin üzerinde ipotek olmamalı ve haciz kaydı bulunmamalıdır. Aynı zamanda satın almak istediğiniz evin kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olması önemlidir. İskan ruhsatı olmayan evleri satın almanız halinde para cezası ödeyebilirsiniz.

Eğer satın almak istediğiniz ev inşaat halinde ise kat irtifakı olup olmadığını araştırın. Kat irtifakı olmayan ev satın almanız halinde konut kredisi kullanamazsınız. Satın alacağınız evin iskan ruhsatı olması en önemli konulardan biridir. İskan ruhsatı almayan evlerin teknik sorunları olabileceği gibi yasal olarak yapı kullanım izni olmaması sebebi ile para cezası ödeyebilirsiniz. Ev alırken evin durumu nereden öğrenilir diye merak ediyorsanız yetkili kurumlardan iskan belgesi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Bütçenize Uygun Evleri Karşılaştırın

Ev alırken dikkat edilecekler arasında farkı konular vardır. Ev alma aşamasında karşınıza birçok alternatif çıkabilir. Çok fazla alternatif olması bir süre sonra kafanızı karıştıracaktır. Aynı zamanda satın almak için incelediğiniz evlerin fiyatları bütçenizi aşıyorsa zaman kaybına uğramış olursunuz. Bu nedenle ilk olarak net bir bütçe belirleyebilirsiniz. Bütçenizi belirledikten sonra uygun evleri incelemeniz zaman kaybı yaşamanızın önüne geçecektir. Bütçenize uygun evleri bulduktan sonra evleri karşılaştırmanız daha sağlıklı karar vermenizi sağlayacaktır. Fiyatları bütçenizden çok yüksek olan evleri incelemeniz halinde diğer evler satılabilir.

Piyasa Fiyatlarını Değerlendirin

Satın almak istediğiniz evlerin fiyatlarını değerlendirmeniz de önemli bir faktördür. Ev satın alırken özelliklerini dikkate alarak farklı özellikteki evlerle kıyaslayabilirsiniz. Evlerin piyasa fiyatlarını değerlendirme aşamasında muadili ev ve kira fiyatlarına bakabilirsiniz. Muadili ev yöntemi aynı konum ve metrekare özelliklere sahip evlerin fiyatlarının ortalaması alınarak yapılmaktadır. Böylece piyasa fiyatlarını öğrenebilir ve pahalı evleri almaktan vazgeçebilirsiniz.

Ulaşım Seçeneklerine Dikkat Edin

Ev satın alırken ulaşım seçenekleri de dikkat etmeniz gereken özellikler arasındadır. Ulaşım imkanlarının kısıtlı olması sosyal faaliyetlerinizi de zorlayacağı için evin çevresindeki ulaşım imkanlarını değerlendirmelisiniz. Sıklıkla kullandığınız ulaşım araçlarına yakınlığına dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda evin yakınlarında olan işletmelere de dikkat edebilirsiniz. Yakınlarda market olması ya da işyerinize yakın olması, okullara yakınlığı gibi etkenlere de dikkat etmelisiniz.

Emlak Satışında Para Nasıl Ödenir? Yazımızı okuyabilirsiniz.

Dış Faktörleri Değerlendirin

Ev alırken neye bakılması gerekir konusunda sadece evin içindeki özelliklere bakmanız yeterli değildir. Dış faktörler de ev almanız sırasında dikkat etmeniz gereken özellikler arasında yer alıyor.

  • Apartman düzeni ve aidatı öğrenmelisiniz.
  • Komşu ilişkilerini, asansör ve apartman temizliği gibi konulara dikkat etmelisiniz.
  • Evin konumu ve etrafında ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz işletmeler olması da önemlidir.
  • Evin çevresinde sizi rahatsız edecek inşaat olması, sağlığınıza zarar verecek fabrika olması gibi konulara da dikkat edebilirsiniz.

Kiracı Olan Ev Satın Alırken Dikkat Etmelisiniz

Satın almak istediğiniz evi yatırım amaçlı alıyorsanız ve içinde kiracı oturuyorsa mutlaka kira sözleşmesine bakmalısınız. Kira sözleşmesinde geçerli olan şartlar yeni ev sahibi siz olduktan sonra da aynı şekilde geçerli olmaktadır. Bu nedenle sözleşme içerisinde yer alan maddeleri detaylı bir şekilde değerlendirmelisiniz. Ev almak oldukça dikkat gerektiren bir konudur. Kolaylıkla ev satın almak için Birtep’e üye olabilir ve bütçenize uygun en iyi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.