Ev alırken en sık yaşanan sorunların başında emlak satışında para nasıl ödenir sorunu gelmektedir. Ev alırken para ödeme işlemleri için en uygun ödeme yöntemi TAKBİS yöntemi olarak görülmesine rağmen, birkaç farklı ödeme yöntemi de bulunmaktadır.

Emlak satışında her iki tarafı da koruyan tapu takas sistemi de alıcı ve satıcı arasında güvenli bir bağın kurulmasını sağlamaktadır. %100 güvenilirlik ortamının oluştuğu tapu takas sisteminde, evin değeri gerçek değer üzerinden satışa sunulmaktadır.

Tapu Takas Sistemi Nasıl Çalışır?

Tapu takas sistemi, düşük tapu harcı ödeyerek, düşük değerli beyan ile konut satışı yapılmasına izin vermez. Tapu takas sistemi kullanırken;

  • E-devlet üzerinden, tapu takas sistemine giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır.
  • Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girerek, alıcı tarafa kod gönderir.
  • E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girerek, Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır. Yatırılan paraya sistem bloke koyar.
  • Satış işlemi tamamlanıp, tapu devir işlemleri bittikten sonra, tapu dairesi tarafından alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği bilgisi gider.
  • Takasbank, gelen mesaj üzerine, para üzerindeki blokeyi kaldırır ve para, satıcının hesabına aktarılır.

Emlak Satışında Masraf Belirleme Nasıl Yapılır?

Emlak satışı masraflar, üç şekilde belirlenir. Evin net değeri, tapu masrafları ve eğer çalışılıyorsa gayrimenkul danışman hizmet bedeli baz alınarak hesaplama yapılır. Evin net değeri, alıcı tarafından ödenirken, tapu işlemleri için, taşınmazın bulunduğu yerdeki Tapu Müdürlüğü’ne başvurulması gereklidir.

Online Ödeme ile Emlak Satışı Nasıl Yapılır?

Emlak satışında online ödeme, günümüzde birçok kişi tarafından kullanılan bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu kadar yüklü parayı elde taşımak yerine bankalar aracılığıyla pratik şekilde göndermek, çağımızın da en önemli teknolojik sistemlerini kullanmada gereklilik olmaktadır.

Online sistem sayesinde; banka havalesi, EFT gibi yöntemler kullanılarak, satıcının hesabına, konutun değeri direkt olarak gönderilmektedir. Buradaki tek önemli nokta, ödeme sırasında açıklama kısmına; tapu adres bilgileri, ödenen miktar, ada ve parsel konut ücreti gibi bilgilerin verilmesi gerekliliğidir.

Emlak Satışında Bloke Çek Yöntemi Nasıl Kullanılır?

Emlak satışında en güvenli yöntemler arasında bloke çek yöntemi gelmektedir. Para transferi, direkt olarak banka çeki ile yapılmaktadır. Böylece hem alıcı hem de satıcı tarafında, herhangi bir problem yaşanmamaktadır.

Alıcı tarafın bankası tarafından bloke çek talebinde bulunulur. Noterde tüm işlemler tamamlandıktan sonra, alıcı ve satıcı arasında bloke çek alışverişi tamamlanır. Satıcı, çekle beraber bankaya giderek, çeki hesabına aktarabilir.

Emlak Satışında Elden Ödeme Nasıl Yapılır?

Emlak satışı elden ödeme, güvenilirliği en düşük ödeme yöntemlerinden biridir. Öncelikle o kadar parayı bir kişinin yanında taşıması, güvenlik açısından olumlu değildir. Diğer yandan, elden ödenecek miktar, bir para sayma makinesinde sayılmalıdır.

Aynı zamanda, elden ödeme yapılırken, noter işlemlerinin tamamı gerçekleştirilmeden, para ödemesi yapılmaması da ayrıca dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.