2018 yılı itibari ile taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni yönetmelik kapsamında emlak firmaları ve taşınmaz ticareti için yeni düzenlemeler getirildi.

Yeni Emlak Yasası Kapsamında Hizmet Bedeli

Yeni emlak yasası neler getiriyor merak edilen konulardan biridir. Yeni yasa kapsamında düzenlenen konular arasında hizmet bedeli yer alıyor. Hizmet bedeli, taşınmaz ticaretinde emlak danışmanlarına ödenmektedir. Emlak danışmanına ödenecek hizmet bedeli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre değişti. Yeni kanuna göre hizmet bedeli gayrimenkul satış değerinin %4’ünden fazla olmayacak.

Emlakçı komisyonu ne kadar oldu sorusu da yeni düzenleme ardından merak edilen sorulardan biriydi. Yeni düzenlemeler kapsamında emlakçı komisyonu %4’ü geçemiyor. Kiralama bedelinde ise hizmet bedeli, kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olmayacak. Ev satışlarında aksine bir hüküm söz konusu olmadığı sürece hizmet bedeli alıcı ve satıcı tarafından birlikte ödenecek.

Yeni Emlak Yasasına Göre Yetkilendirme Belgesi

8 Maddede yeni emlak yasası değerlendirilecek olursa, hizmet bedeli, yetki belgesi, emlakçı komisyonu, yetki belgesi için gereken hususlar, emlak ofisleri düzeni, mesleki yeterlilik belgesi, yetkilendirme belgesi kanun kapsamında düzenlenen konular arasındadır. Yeni yönetmeliğe göre yetkilendirme sözleşmesinde;

  • Konum
  • İmar
  • Mülkiyet durumu
  • Yükseklik
  • Yaş
  • İç özellikleri
  • Döşeme malzemeleri
  • Teknik özellikler

Gibi taşınmazın özellikleri yetki belgesinde yer almalıdır. Yeni düzenleme kapsamında gayrimenkul danışmanlarının sattığı ve kira için aracı olduğu taşınmazlara hakim olması gerekiyor. Emlakçı kira komisyonu da yeni düzenleme kapsamında değişiklik göstermektedir. Kiralanacak evin tüm özellikleri sözleşmede yer almalıdır ve sözleşmede belirlenen bir aylık kiradan daha fazla hizmet bedeli alınmayacaktır.

Yetki Belgesi İçin Gerekli Hususlar

  • Yeni düzenlemelere göre yetki belgesi için gerekli huşular değişiklik göstermiş olup meslek odasına kayıtlı olmak zorunludur.
  • Yetki belgesi için vergi mükellefi olma şartı getirilmiştir.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak ve en az lise mezunu olmak da yeni yasanın şartlarıdır.
  • Emlak yasası düzenlemelerine göre yetki belgesi için aranan diğer şartlar iflas ve konkordato ilan etmemiş olmak, kanunda belirlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak ve uygun fiziki şartların sağlanmasıdır.

Gayrimenkul Danışmanları için Getirilen Yeni Şartlar

Emlak komisyonculuğu yönetmeliği kapsamında emlak danışmanlarının mesleki yeterlilik belgesi olması gerekiyor. Yeni yasaya göre mesleki yeterlilik belgesi olmayan gayrimenkul danışmanları taşınmaz ticareti yapamayacak.

Mesleki yeterlilik belgesi: İşletmelerin pazarlama ve çalışanlarına karşı sorumlu emlak danışmanı seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalıdır.

Ruhsatlandırma: Ruhsat verilmeden önce işletmelerin yetki belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilecek ve yetki belgesine sahip olmayan işletmelere çalışma ruhsatı verilmeyecek.

Taşınmaz Gösterme Belgesi

Yeni emlak yasası taşınmaz gösterme belgesi konusunda da düzenlemeler getirmiştir. Yeni kanun kapsamında; satılık veya kiralık taşınmazların her biri için düzenlenecek olan taşınmaz gösterme belgesinde yer alması gereken bilgiler düzenlendi. Taşınmaz gösterme belgesinde; işletmenin yetki belgesinin numarası, alıcının kimlik numarası, tapu kaydı, adres bilgileri ve imza yer alacak.

Yeni Emlak Yasasına Göre Yetki Belgesinin İptali

Emlak yasa tasarısı yetki belgesi için aranan şartları düzenlenmiştir. Yeni düzenlemeler kapsamında yetki belgesi için aranan şartlardan en az birinin taşınmadığının ispat edilmesi halinde yetki belgeleri aynı gün içinde iptal edilecektir. Kanunda düzenlenen, mesleğin etik ve fiili kurallarına 3 defadan fazla aykırı hareket edilmesi halinde yetki belgesi iptal edilecek. Yeni kanun kapsamında taşınmaz satışı yapmak için Birtep’e üye olabilir ve taşınmaz ticaretini kanunlara uygun şekilde yapabilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.