Veraset; ölen kişinin mirasında hakkı olan kişi ya da kişilerin sahip olduğu yetki ya da durum olarak 10 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gereken yetkidir. Ölüm bilgilendirilmesi de aynı şekilde 10 gün içerisinde bildirilmeli, Veraset ilamı kişinin resmi mirasçı olduğu devlet kurumuna duyurulmalıdır.

Veraset İlamı İçin Nereye Başvuru Yapılmalıdır;

Veraset ilamı alma işleminin ortalama olarak 2 ay içerisinde temin edilmesi gerekmektedir. Ölüm bilgisi ile 10 gün içinde belge alımı yapılmıyorsa, sulh mahkemesi üzerinden ilam alımı yapılmaktadır. Mirasçının ikamet ettiği şehir ve semte bağlı olan sulh mahkemesi dilekçe işlemlerinin yapılmasıyla alınabilecektir. Aynı zamanda mirasçının notere başvuru yaparak da temin edebileceği yasal süreçtir.

Sulh mahkemesine hangi durumlarda başvuru yapılır, Sulh mahkemesi üzerinden belge almak için mirasçı sayısının fazla olması gerekmektedir. Mirasçılar yurtdışında yaşıyorsa, sulh mahkemesi üzerinden veraset almaları gerekir. Süreç durum ve karşıtlıklar üzerinden 2 ay sürebilmektedir.

Veraset İlamı Gerekli Belgeler 

Veraset beyannamesi hazırlıklarında, borçların ve mirasçı tarafından mal ve mülk bilgilendirmesinin vergi dairesine yapılması gerekmektedir. Veraset beyannamesi verilirken, mirasçının borcu olmaması gerekmektedir. Aksi durumlarda mirasçının borcunu ödemesi gerekmektedir.

Veraset Belgeleri;

  • Ölüm belgesi
  • Veraset talebinin belirtildiği dilekçe
  • Nüfus kayıt örneği

İşlemleri yapılmaktadır. Veraset ilamı için ücret ödenmesi gerekmekte, her yıl ücretler değişiklik göstermektedir. Tapu intikal işlemlerinde de mirasçılara hisseleri oranında paylaşım yapılacaktır. Mirasçıların intikal işlemleri için tapu müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Veraset İlamı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/adalet-veraset-ilami-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Ölüm Sonrası Mirasçıların Yapması Gerekenler 

Ölüm Türkiye’de gerçekleşmişse ölüm tarihinden en fazla 4 ay içinde veraset beyanı bildirilmesi gerekmektedir. Ölüm yurtdışında gerçekleşmişse 6 ay içerisinde bilgilendirme yapılmalıdır. Beyan işlemlerinde vergi dariesinden yazı olması gerekmektedir. Vergi borcu ve mirasçının borcu üzerine yazılı belge çıkarılmalıdır.

Veraset ilamı nasıl alınır; Deliler, hukuki haklar ve veraset sahibinin gayrimenkul hakkı üzerinden 4 ay içinde başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru yaparken, vergi dairesinden ve tapu müdürlüğünden gerekli belgeleri toplaması, bir adet dilekçe örneğiyle kendi dilekçesini hazırlayarak başvuru yapması gerekmektedir. En kolay yöntemi ise noter üzerinden başvurmak olacaktır.

Ölüm Sonrası Mirasçıların Yapması Gerekenler  

Ölüm sonrası mirasçıların yapması gereken işlemler nelerdir,  Ölüm bilgilendirilmesi ilk 10 gün içinde yapılmalıdır. Veraset bilgilendirmesi de bu süreçte yapılmalı, yurtiçinde ise 4 ay, yurt dışındaysa 6 ay içinde işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Mirasçının veraset bilgilendirmesi yapmaması durumunda cezai işlem başlatılmaktadır. Mirasçıların kendi haklarını sulh mahkemesi, noter ve tapu dairesi üzerinden belge alarak duyurması gerekmektedir.

Ölüm bilgilendirmesi ve miras bilgilendirmesi yapılmaması durumu ceza alınmasına neden olacaktır. Birtep gayrimenkul alanında gerekli bilgilendirmeleri yaparken, ömür boyu konforlu bir yaşam için özel seçenekler sunmaktadır. Ödeme kolaylıkları ve destek ekibiyle sorularınıza cevap bulabileceksiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.