Türkiye’de konut satış verileri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Buna göre satışlar yıllık olarak yüzde 16,3 geriledi. Eylül ayında konut satışlarında düşüş yüzde 6.9 olarak kaydedildi. Ekim ayında ise konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 düşüş kaydetti. Ekim ayında satılan konut adedi 119574 olarak açıklandı. 3 ayın ardından ilk kez bir önceki ay konut satışları yıllık bazda geriledi.

Konut Satışı Yüzde 16,3 Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlar konut satışlarında artarak önceki hale dönen kredi faizlerinin etkisinin devam ettiğini gösteriyor. Pandemi döneminde bankaların konut kredisindeki faiz oranlarını düşürmesinin ardından yapılan kampanyalarında etkisi ile satışları rekor seviyelere yükselmişti. Temmuz ayında ülke genelindeki konut satışları 229 bini aşarak rekor kırmıştı. TÜİK istatistiğine göre ipotekli konut satışları yıllık bazda yüzde 49,3 düşüş sergiledi 25556 olarak kayda geçti. Bu rakamlar kapsamında ipotekli konut satışlarında 1,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

İpotekli Satışlarda Düşüş Yüzde 21,4

Ülke genelindeki toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 21,4 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre daire satın al fikrinde olan vatandaşların ilgi gösterdiği ipotekli satışlarda yüzde 21,5 pay ve 5 bin 494 konut satışı ile ilk sırayı İstanbul aldı. En az konut satışı ise sadece 4 konut ile Ardahan ve Hakkari illerinde gerçekleşti. Ülke genelinde ilk kez satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,3 azaldı ve 36 bin 975 olarak gerçekleşti.

Yabancılara Konut Satışı Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı açıklamalara göre yabancılara konut satışında ise artış yaşandı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yabancılara konut satışında yüzde 23,1’lik bir artış ile 5 bin 258 konut satışı gerçekleştirildi. Yabancılara konut satışında ilk sırayı 2 bin 458 konut ile İstanbul aldı.  İstanbul’u sırası ile

  • 928 konut ile Antalya
  • 347 konut ile Ankara
  • 187 konut ile Yalova
  • 186 konut satışı ile Bursa takip etti.

Kredi Faizlerinin Etkisi

Pandeminin ekonomiye olan etkisinden dolayı ev satın al,  kiradan kurtul düşüncesinde olan vatandaşların sayısı azaldı. Konut satışlarında düşüşün nedenleri arasında ise bankalar tarafından verilen konut kredisi faizlerindeki yeniden yükseliş dikkat çekiyor. Vatandaş faizsiz ev al seçeneği konusunda yoğun bir araştırma içerisinde.

Birtep Avantajı İle Ev Sahibi Olun

Bankaların faiz yükü altında ezilen insanlar kredisiz ve faizsiz ev sahibi yapan Birtep’e yoğun ilgi göstermeye devam ediyor. Kredisiz daire satın al fırsatından yararlanmak isteyen insanlar Birtep tarafından destekleniyor. Faiz yükü altında ezilmeden kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara kefilsiz ev satın al avantajı sunan Birtep kolay ve sorun yaşamadan ev sahibi olma şansı sunuyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.