Bütün satış türleri alanında yapılan son istatistiklere göre özellikle 2020 sürecinin nasıl ilerlediğine dikkat çekiliyor. Bu süreçte konut satışları, ipotek satışları ve kiralama alanlarındaki farklılıklara değinen TÜİK 2020 ağustos konut satış istatistikleri İstanbul, İzmir ve Ankara üzerinden de değerlendirmeler yapılmasını sağladı. Konut satış sayısındaki düşük ve yüksek oranlar hangi ilerde değerlendirildi.

Türkiye Genelinde Konut Satışları

Türkiye genelinde yapılan araştırmalara göre 2020 ağustos konut satış oranı büyük ve küçük şehirlere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin İstanbul’da 17 bin 131 konut satışı istatistiklere yansırken, Ankara’da 11 bin 145 konut satış alanına sunuldu. Bu süreçte en yüksek paya sahip olan İstanbul, Ağustos 2020’den itibaren Türkiye genelinde satış alanında % 54 oranına erişti. Konut satışında İstanbul’a büyük bir pay düşüyor.

Toplam konut satış alanın en yüksek oranlarına İstanbul, İzmir ve Ankara’da rastlanırken, Türkiye genelinde konut satışlarının en düşük olduğu il ise Hakkari olarak saptandı. Hakkari’de toplamda sadece 22 konut satışı olduğu açıklandı.

İkinci El Konut Satışlarında Yenilikler!

2020 ağustos konut satış alanında artışların olma nedenlerinden biri de konut kredisindeki düşük faiz oranları. Bu süreçte özellikle ikinci el konut alma alanında geniş bir alım satım işlemi yapıldı. İkinci el konut satışlarında 118 bin 285 konut el değiştirirken bu süreçte Ağustos ayından önceki döneme göre % 60 oranında artış olduğu gözlendi. İkinci el ev alım satım piyasasında, İstanbul ve Ankara ilk sırayı izlerken aynı zamanda İzmir’de üçüncü sırada yerini alıyor. 7 bin 952 ile İzmir ve Ankara 13 bin 240 konut satışları saptandı. Bu süreçte verilen konut kredisi de etkili oldu.

Yabancılara Satış Hız Kesmiyor!

Türkiye’de emlak konut piyasası üzerinden yabancıların alım ve satım alanının da artışa tabi olduğu incelendi. Bu süreçte, Ağustos ayından itibaren İstanbul’da 784 konut satışa sunulmuştu. Toplamda 3 bin 893 yabancı konut satışına yer verilirken Mersin’de de 148 konut satışı oldu. Türkiye’de önceki yıllara oranla yabancılar daha fazla konut almaya başladı.

Dünya’da Konut Satış Oranları

Türkiye’de yapılan incelemelerle birlikte, dünyada da İran ve Irak vatandaşların ev alım satış işlemleri yaptığı inceleniyor. Özellikle Türkiye’de 640 konut satın alan İran vatandaşlarıyla birlikte Afganistan vatandaşlarının da 154 konut aldığı Ağustos ayından itibaren incelendi. Bunlarla birlikte Ankara’da 288 konut yabancılara satıldı.

Birtep Kolay Konut Alım Ve Satım Platformu

Güvenli emlak alanından yararlanmak isteyenler için Birtep, özellikle hem yabancı hem de yerli vatandaşlara özel seçeneklere yer vermiştir. Türkiye’deki emlak piyasasını canlı tutmak için online emlak platformu üzerinden işlem yapabilirsiniz. Alım ve satım işlemlerini uygun ve güvenilir bir şekilde yaparak, emlak hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.