Bankalar tarafından uygulanan TL mevduat faiz oranı 18 baz puan yükselerek yüzde 9,75 oldu. Dolar mevduat faizi ise 8 puan artarak yüzde 1,13, euro mevduat faizi de 1 baz artarak yüzde 0,42 oldu. Tl bazlı konut kredi faizleri yükseliyor, ticari kredilerin faiz oranı ise 147 baz puan düşüşle yüzde 12.23 olarak belirlendi.

Konut Kredileri %13,31 Arttı

165 baz puan yükselişle yüzde 13.31 olan TL bazlı konut kredi faizleri takip eden taşıt kredi faizle 22 baz puan artış ile yüzde 15.60, ihtiyaç kredisi faizleri ise 32 baz puan artışı ile yüzde 18,06 oldu. Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranları ise 37 baz puan artış ile yüzde 5,79 olurken euro bazlı ticari kredilerin faiz oranlarında 77 baz puan düşüş yaşanarak yüzde 2,93 oldu. TL için ticari kredilere uygulanan mevduat spreadi yüzde 2,48, dolar için yüzde 4,66 ve euro için yüzde 2,51 oldu. Dolar ve euro kredilere uygulanan spreadine göre TL ticari kredilerindeki mevduat spreadi daha alt seviyelerde seyretti.

Faiz Oranlarında Artışlar

TCMB’nin 2019 Temmuz ayında faiz indirimine gitmesi ile birlikte düşüş trendine giren kredi ve mevduat faizleri 2018 Ağustos ayı sonrasında hızla tırmanmıştı. Bankaların faizlerinin yüksek olduğu dönemlerde krediler için uyguladığı faiz oranının mevduatlara uyguladıkları faiz oranının farkı yükselmekte. Yani bir başka şekilde anlatımla, kredi/mevduat spreadi faizlerin yüksek olduğu dönemlerde yükselmekte. Yaşanan bu durum bankaların faiz artışlarının mevduattan önce kredilere yansıttığını ortaya koymakta. Bankaların konut kredisi indirim kararını kaldırması ile beraber faiz oranlarında artışlar yaşandı.

Bankaların Aktif Rasyosu Hesabı Etkili

15 yıl vadeli ve yüzde 0,64 olan sıfır konutlar için uygulanan faiz oranı yüzde 87 olurken ikinci el konutlarda 120 ay vadeli satışlardaki faiz oranı yüzde 0,87 oranında yükseltildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre bankaların Türk Lirası mevduatı için uyguladıkları TL bazlı konut kredisi oranında bankaların aktif rasyosu hesabı da etkili oluyor. İş ortakları ve paydaşları ile birlikte fikirler, iş modelleri ve çözümler üreten BİRTEP 20 yılı aşkın süredir gayrimenkul sektöründe oluşturduğu katma değer ve istihdam imkanları ile ülke için büyük bir değer haline geldi.

BİRTEP Özgün Ve Yenilikçi Bir Ticari Model

Ev ve iş sahibi olmak isteyenlerin banka kredisi dışında alternatifi olan BİRTEP faizsiz ve kredisiz ev sahibi olmak imkanı sağlıyor. Bütçe ve gelirlerine göre kişilerin kendi oluşturduğu ödeme şartları çerçevesinde almak istedikleri konutu hiç faiz ödemeden ve kredi çekmeden elde ediyor olması BİRTEP iş modelinin önemini ortaya koymaya yetiyor. Tasarruf finansmanı yöntemi ile konut almayı tercih eden milyonlarca alıcıyı, satıcı ile buluşturan ve taraflara hemen al hemen sat çözümü sunan ve bunun için ticari bir zemin oluşturan BİRTEP özgün ve yenilikçi bir ticari model olarak karşımıza çıkmakta.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.