Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcıların bir araya gelmeden tapu işlemlerinin tamamlanması ve Tapu işlemlerini kolaylaştıracak uygulama 15 Eylül’de başlıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından yapılan açıklamada taşınmazların mülkiyet devrini hedefleyen sözleşmelerin gayrimenkul alıcı ve satıcıların farklı illerdeki tapu müdürlükleri ya da yurt dışında bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü teşkilatlarının bulunduğu yerlerde bir araya gelmeden satış işlemlerini yapmaya olanak sağlanıyor.

Alıcı Ve Satıcının Bir Araya Gelmesi Şart Değil

1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren ve pilot bölge seçilen Ümraniye, Büyükçekmece, Kepez, Çankaya, Bayraklı ve Bornova ilçe tapu müdürlükleri ile Berlin temsilciliğinde uygulamanın başlatıldığı açıklandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre uygulamanın yürürlüğe girmesi ile birlikte farklı il, ilçe ya da ülkelerdeki gayrimenkul alıcı ve satıcısı vatandaşların aynı anda tek bir müdürlükte hazır bulunmasına gerek kalmadan işlem yapmasının mümkün hale geldiği ifade edildi. Tapu işlemleri vatandaşların yaşadıkları bölgeden ayrılmadan hatta günlük işlerini aksatmadan alım ve satım yapmaları hem zaman kaybının önlenmesine hem de seyahat ya da konaklama gibi benzer giderlerden tasarruf edilmesini sağlıyor.

Proje Kamu Sağlığının Korunmasında Da Önemli

Uygulama pandemi nedeni ile yaşadığı şehirden hatta evinden çıkamayan vatandaşlar için tapu hizmetleri açısından önemli bir proje olup kamu sağlığının korunmasında da önemli bir görev üstlendi. Uygulamanın yürürlüğe girmesinden önce il ve ilçelerde bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı taşra teşkilatlarından gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcı aynı kurumda bir araya gelmek zorundaydı. Peki ev alırken tapuda neler yapılır? Öncelikle evin rahiç bedeli belirlenir, alıcı ve satıcıdan harç bedeli tahsil edilir, hem alıcıdan hem satıcıdan fotoğraf ve kimlik belgeleri dışında Dask Poliçesi istenir. Tapu müdürlüğündeki yoğunluğa göre alım satım işleminin süresi farklılık gösterir.

Birlikte Tasarruf Ve Ticaret Ekonomisi Platformu

Evin üzerinde herhangi bir vergi borcu yoksa aynı günde satış işlemi sonlanır. Yoğun olan tapu müdürlüklerinde ise bu süreç birkaç günü bulabilir. Şayet ev banka kredisi ile alınıyorsa üzerindeki ipotek için bankadan gerekli evrakların da tapu başvurusunda hazır olması gerekir. Birlikte Tasarruf ve Ticaret Ekonomisi Platformu olan BİRTEP, ev alım satımlarında günlerce ya da aylarca beklemeden işlemlerinin hemen tamamlanmasını sağlayan çözümler ortaya koyar.

BİRTEP Çözüm Ortağı Olmayı Sürdürüyor

Sıfır ya da ikinci el konutlarda uygulanan yeni nesil model hem alıcıların hem de satıcıların yanında olan cazip fırsatlar ile beraber sunulur. Alıcılar faiz ödemeden, bütçelerine en uygun taksit seçenekleriyle evin değerinde alımını gerçekleştirirken; satıcılar da BİRTEP çözüm ortağı olarak ellerinde bulunan konutları hızlı bir şekilde satarak kazanç elde ederler.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.