Emlak sektöründe artan konut stokları, bankaların düşük faizli konut kredileri sayesinde eridi. Son 3 ayda konut satışlarında yüzde 60 oranında kredi kullanıldı. Uzun yıllardır satılmayan evler kısa zamanda hem de fiyatı artarak satıldı. Pandemi sonrası normalleşme süreci konut sektörüne yaradı. Son iki yıllık konut stoğu bankaların düşük faizli kredi dönemi ile birlikte erirken talep patlaması yaşandı.

Ev Sahibi Olma Fırsatı Kaçtı

Ancak stok eriten düşük faizli kredi dönemi sona erdi. Bankalar birden aldıkları karar ile düşük faiz oranlarını değiştirerek yükseltti, bu durum karşısında tereddüt içinde bekleyen ve kredi çekmeyen vatandaşların ev sahibi olma fırsatı kaçtı. Bankaların konut kredi faizlerinin artışı sonrası piyasalarda durağanlık başladı. İnşaat firmaları son birkaç yıl içerisinde oluşan stoklarını satarken faizlerin artması ile birlikte sektörde yaşanan durgunluk, ev hayali kurarak kredi araştırması yapan vatandaşları çıkmaza soktu.

Sektör Yeni Projeler Peşinde

Şimdi yoğun talep ile stoklarını eriten inşaat sektörü yeni projeler peşinde. Düşük faizle kredi alma döneminin sona ermesinin ardından bazı firmalar planlamalarını arsa stokları ile projeye dönüştürmek için çalışırken bazıları da lansmanlar yaparak topraktan konut satışına başladı. Yeni bir düşük faizle kredi süresi beklemeyen konut sektörünü takip eden diğer kredilerde korona virüs salgını boyunca düşük seviyelerde iken yükselişe geçti. 0,99, 1,09 ve 1,30 ortalama faiz oranları ile konut kredisi faizi uygulayan bankalar kredilerde kullanım şartlarında değişikliğe gitti.

Konuta Olan Talep Azaldı

Bu durum karşısında düşük faizli kredi dönemi sona ererken stokların erimesi ile birlikte faizlerdeki yükseliş de konuta olan talebi azalttı. Ortalama beş yüz bin lira olan bir konut yüksek talep karşısında altı yüz ila altı yüz elli bin liraya yükseldi. Bankaların konut kredi faizlerini arttırması sonrasında artan konut fiyatlarında herhangi bir gerileme yaşanmadı. Sektör temsilcileri ve emlak piyasası uzmanlarına göre konut fiyatlarında bir dönem daha yükselmenin süreceği kaydedilirken inşaat firmalarının yeni projelerinin sektörü hareketlendireceği umudu artıyor. Bankalar tarafından uygulanan düşük faizli kredi fırsatından yararlanan tüketiciler konut piyasasında sıcak bir yaz geçirilmesini sağlarken geçen yılın aynı ayına göre konut satışlarında yüzde 40.5 oranında artış yaşandığı açıklandı.

Birtep’e Yoğun Talep

Yılda 1 milyon 200 bin civarında üretilen konut, bu yıl 300 binin altına düştü. Yapılan hesaplamalar Türkiye genelinde konut stoğunda önemli bir azalma yaşandığını ortaya koyuyor. Ancak ülkede konut ihtiyacı halen devam ediyor. Bankaların kredilerdeki faiz artışı ile birlikte ev sahibi olma hayali ertelenen vatandaşlar, BİRTEP modeli ile ev sahibi olma konusunda yoğun talep göstermeye başladı. BİRTEP tarafından sunulan fırsatları değerlendiren vatandaşlar istedikleri evi kendi belirledikleri şartlarda alma olanağına sahip oluyorlar.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.