Ev alırken dikkat etmeniz gereken birçok konu vardır. Sahibinden ev almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilir ve dolandırılma riskiniz olmadan ev satın alabilirsiniz.

Ev Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ev alırken dikkat etmeniz gereken tek faktör fiyatı olmamalıdır. Sahibinden alacağınız evlerin fiyatı daha uygun gibi görünse de alacağınız evin özellikleri konforlu olmayabilir. Satın aldığınız evde uzun süre yaşayacağınız için alırken tüm özellikleri dikkatle incelemelisiniz.

  • Ev seçimi yaparken bütçenizi net olarak belirleyin ve bütçenize uygun evleri değerlendirin. Çok fazla ev alternatifi olması bir süre sonra kafanızı karıştırabilir.
  • Eğer ev almak için kredi kullanmayı düşünüyorsanız satın almak istediğiniz evlerin krediye uygunluğunu araştırmalısınız.
  • Evlerin fiyatlarını araştırırken piyasa değerleri ile karşılaştırın.
  • Evin boyası olup olmamasına dikkat edebilirsiniz ancak yeni boyalı evlerde rutubet olduğunu anlamanız zor olabilir. Bu nedenle rutubet olup olmadığını incelemeniz gerekiyor.
  • Satın almak istediğiniz evin dış faktörlerini de değerlendirin. Komşuluk ilişkileri, apartman kuralları ve evin yakınlarındaki otobüs durakları gibi faktörler de önemlidir.

Evin Tapusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sahibinden satılık daire satın alırken dikkat edilecekler arasında evinizi seçtikten sonra tapuya bakmanız gerekiyor. Evin üzerinde ipotek olmaması ve haciz kaydı olup olmadığını da öğrenmelisiniz. Satın alacağınız evde kiracı yaşıyorsa kira sözleşmesinin şartlarını değerlendirmeniz de önemlidir.

İskan Ruhsatı Sorgulamadan Ev Almayın

Sahibinden satılık daire alırken dolandırılmamak için yapılacaklar listesinin başında iskan ruhsatı sorgulamak geliyor. İskan evlerin oturum izni olduğunu gösteren ruhsattır. Yapı kullanım izni verilmesi için evlerin teknik özelliklerine ve kullanılan malzemeler gibi birçok etkene dikkat edilir. İskan verilmesi için evlerin deprem sigortası olması ve teknik özelliklerinin kullanıma uygun olması gerekmektedir. Eğer sahibinden sıfır daire alıyorsanız iskan belgesinin alınıp alınmadığına mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. İskan belgesi olmayan bir evi satın almanız halinde para cezası ödeyebilirsiniz. Belge almak için uygun şartları sağlamayan evler yıkıldığı için ciddi anlamda maddi zarara uğrayabilirsiniz.

Ev Fiyatlarını Kapsamlı Olarak Araştırın

Sahibinden satılık daire alma konusunda dikkat etmeniz oldukça önemlidir. İlk olarak bütçenizi net olarak belirlemeniz gerekiyor. Bütçeniz doğrultusunda tüm evleri araştırarak piyasa fiyatları konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Satın almak için karar verdiğinizin özelliklerin bakarak farklı evlerin fiyatları ile karşılaştırmalısınız. Piyasa değerinden daha yüksek fiyatlı evleri satın almamak için tek bir eve bağlı kalmadan bütçeniz doğrultusunda tüm evleri değerlendirmeniz önemlidir.

Evin Teknik Özelliklerine Dikkat Etmelisiniz

Sahibinden satılık daire almak istiyorsanız evin teknik özelliklerini incelemeniz önemlidir. Teknik arızaları olan evleri satın almanız halinde maddi olarak zarara uğrayabilirsiniz. Aynı zamanda evin bulunduğu konum, evin büyüklüğü, bulunduğu kat, ulaşım imkanları da ev satın alırken dikkat etmeniz gereken özellikler arasında yer alıyor.

Evin Krediye Uygunluk Şartlarını Araştırın

Ev satın alırken kredi kullanmak istiyorsanız evin krediye uygun olup olmadığını araştırmanız gerekiyor. Bu süreçte kredi kullanacağınız için krediye uygun evleri incelemeniz zaman kaybı olacaktır. Ev satın almak için Birtep’e üye olabilir ve tüm alternatifleri kolaylıkla değerlendirebilirsiniz. Evin krediye uygun olduğunu gösteren özelliklerden bazıları şunlardır:

  • Evin kat irtifakı veya kat mülkiyeti olması gerekir.
  • Eğer yeni yapılan bir konut satın alacaksanız %80 oranında tamamlanmış olmalıdır.
  • Evin projesine aykırı bir değişiklik yapılmamış olmalıdır.
  • Ev tapusunda niteliği mesken olarak geçmelidir.
  • Evin tapusunda hissesi olan tüm hissedarların paylarının satışını yapması gerekir.
  • Ev alacağınız kişinin anne, baba, kardeş ve kardeş çocukları olmaması gerekir.
Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.