Satın alınmak istenilen gayrimenkullerin yerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu sayede alınacak gayrimenkulün nerede olduğuna ve ne kadar büyüklükte olduğu anlaşılmaktadır. Ev ya da belirli bir alana oluşturulmuş taşınmaz satın alınırken parsel bilgisi oldukça önem taşımaktadır.

Parsel Sorgulama Nedir?

Parsel sorgulama, TKGM (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) üzerinden gerçekleştirilen ve taşınmazların hangi parsel üzerinde bulunduğunu gösteren uygulamadır.

Parsel sorgulamak için yapılacak küçük bir araştırma ile en güvenilir sonuçlara TKGM ile ulaşabilirsiniz. Bunun nedeni yapılan bütün ev, bina gibi taşınmazların alım satım ya da oluşturulmasında Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurmanın zorunlu olmasıdır.

Parsel Sorgulama Sırasında Karşılaşılan Terimler Ne Anlam İfade Eder?

TKGM parsel sorgulama işlemi gerçekleştirirken karşınıza farklı birkaç terim çıkacaktır. Bu terimlerin anlamı doğrudan değil, emlakçılık ve inşaat sektöründe kullanılan anlamlardır. Bu terimlerin anlamını bilmeniz karşılaştığınız sonuçları değerlendirebilmenizi sağlayacaktır. Karşılaşılan terimler,

  • Ada: Ada, normal bir terim olarak etrafı denizle çevrilmiş kara parçasıdır. Ancak emlak ve inşaat sektöründe ada kelimesinin anlamı normal anlama benzese de özel bir şekilde kullanılmaktadır. Emlak ve inşaat sektöründe ada; sokak, cadde, akarsu, demir yolu gibi doğal ve beşeri engellerle çevrilmiş parsel topluluğudur.
  • Parsel: Türk Dil Kurumu’na göre parsel; tapu ve imar yapılarına göre üzerine tek bir yapı yapılabilecek şekilde parçalara bölünmüş toprak parçasıdır.
  • Pafta: Bölgenin kadastro durumunu gösteren değişik malzemeler üzerine yapılmış plan ve modellemelerin her bir parçasıdır.

TKGM Parsel Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Eskiden parsel sorgulama işlemi doğrudan TKGM’ye gidilerek gerçekleştirilmekteydi. Ancak bu işlem uğraştırıcı ve zor olmaktaydı. Günümüzde parsel sorgulama işlemi gerçekleştirilirken TKGM web sayfası kullanılabilmektedir.

TKGM parsel sorgu nasıl yapılır;

  • Öncelikle tarayıcınızdan parselsorgu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Burada karşınıza çıkan ekranın sol kısmında sorgunuzu gerçekleştirmeniz için gerekli bilgilerin girildiği bir panel çıkmaktadır.
  • Panele dilerseniz parselinizin il, ilçe, mahalle seçimini yaparak ada ya da parsellere ulaşabilirsiniz. Dilerseniz de bu işlemde doğrudan taşınmazın numarasını girerek sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

TKGM Parsel Sorgulama Uygulamasında Hangi İşlemler Yapılabilir?

TKGM web sayfası parsel sorgu işleminin yanında birçok farklı işlemin gerçekleştirilebilmesi için fırsat sunmaktadır. TKGM web sayfası ile birlikte,

  • Başkasına ait tapu sorgulaması yapabilirsiniz.
  • Daha önceden gerçekleştirdiğiniz tapu başvurunuzun durumunu sorgulayabilirsiniz.
  • Ada parsel sorgulama programını kullanabilirsiniz.
  • İsimden tapu sorgulayabilir ya da isime göre tapu sorgulayabilirsiniz.
  • Detaylı parsel sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Parsel Sorgulama İşlemim Başarısız Oldu Ne Yapmalıyım?

TKGM parsel sorgu işleminiz başarısız olduysa TAKBİS kaybınız yoktur anlamına gelmektedir. İşleminizi tekrar denemeden önce TAKBİS’e kayıt olmanız gerekmektedir. Gerekli kayıt işleminin ardından parsel sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Kayıt işleminizi e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

TAKBİS Nedir?

TAKBİS, Tapu ve Kadastro Bilgi İşlem Sistemi’nin kısaltmasıdır. Bu sistem online olarak parsel sorgu işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için uygulanmış e-devlet projesidir. TKGM üzerinden gerçekleştirilen tüm işlemlerin dijital ortamda güvenle saklanmasını ve ulaşılmasını sağlamaktadır. TKGM, parsel ve ada sorgu işlemleri için gerekli bilgileri verirken TAKBİS kaydı yapılmasına önem vermektedir.

E-Devlet İle Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

TKGM ile bağlantılı parsel sorgulamanızı e-Devlet üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için,

  • E-devlet şifreniz ve TC kimlik no ile e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.
  • E-hizmetler alanına giriş yapılarak “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” seçeneğine giriş yapmalısınız.
  • Tekrar karşınıza çıkan seçenekler içirişinden “Tapu Bilgileri Sorgulama” kısmına giriş yapmalısınız.
  • Adınıza ait tapulara buradan doğrudan ulaşabilirsiniz.
Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.