Koronavirüs iş alanlarını büyük oranda etkiledi! Çoğu sektörde insanlar evden çalışarak işlerini yapmaya başladılar. Bu durum yeni bir soruyu gündeme getirdi? Özellikle evden çalışma sistemi ile iyi sonuç alan şirketler maliyet azaltmayı tercih edip, ofis kiralama yerine bu şekilde mi devam edecekler?

Uzaktan Çalışma Sistemi Ofis Kiralarını Azaltır mı?

Koronavirüs normalleşme süreci ile birlikte sosyal yaşam ve iş hayatı aşama aşama eski düzenine dönmeye başlıyor. Bu süreçte özel koşulların baskısı çoğu insanı uzaktan çalışmaya mecbur etti. Peki, evden çalışma ile de verim alan şirketler bundan sonra nasıl bir yol izleyecekler?

Evden çalışma ile daha iyi verim alan ve maliyetlerini azaltan firmalar bu yöntemden memnun kaldılar. Bu koşulların ise evden çalışmayı kalıcı hale getirebileceği öngörülüyor. Emlak uzmanları ise bu durumun ofis kiralarını etkileyeceği beklentisi içine girdi. Yapılan araştırmalar şirket ve kişilerin bu sistemden memnun olduğunu ortaya çıkardı.

Geleneksel Ofis Sistemi Sona mı Eriyor?

Virüs sonrası yeni koşulların geleneksel ofis sisteminin yaygınlığını azaltması bekleniyor. Şu anda halihazırda ofis kiralarında düşüş gözleniyor. Evden çalışma sisteminin yaygınlaşmaya başlaması ise bu düşüşü sürdürecek gibi gözüküyor.

Uzaktan çalışmadan memnun kalan şirketler ofislerini küçültmeye ve daha uygun kiraları olan yerlere geçmeye başladılar. Bazı firmalar ise tamamen uzaktan çalışma sistemine geçmeyi planlıyor. Yapılan araştırmalar bu sistemin gittikçe yaygınlaştığını gösteriyor.

Ofis Kiralarında Düşüş!

Emlak sektörü uzmanları yaptıkları değerlendirmelerde tüm alanlarda olduğu gibi virüsten emlak piyasasının da büyük oranda olumsuz etkilendiğini belirtiyorlar. Uzaktan çalışma, sosyal mesafe gibi yeni koşullar nedeniyle daha çok ofis kiraları konuşulsa da uzmanlar konut fiyatlarının da düştüğünü ifade ediyorlar.

Uzmanlar bu durumun geçici olduğu görüşündeler; Koronavirüs sonrasında hem ofislerin hem de konut fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Kısa dönemli ofis kiralama konusunda ise pek olumlu görüşler bulunmuyor. Çoğu emlak uzmanı bu durumun gerçekleşmesini düşük ihtimal olarak görüyor.

Eski Düzene Geçiş Ofis Kiralarını Arttıracak mı?

Virüs ile ilgili etkilerin belirsizliğini koruması bu koşullar artında öngörüde bulunmayı da zorlaştırıyor. Çok sayıda emlak uzmanı eski düzene geçiş yapılması ve virüs etkilerinin sona ermesi ile beraber şartların önceki haline döneceğini düşünüyorlar.

Salgın sonrasında en çok önem kazanan konulardan biri de dijitalleşme oldu! Firmaların evden çalışma sistemi şu anda sadece Türkiye’de değil tüm dünyada öne çıktı. Uzaktan çalışma oranının yükselmesi ise şirketleri herhangi bir olumsuz durum karşısında ne yapacaklarını planlamaya yönlendirdi.

Yapılan araştırmalar firmaların %41’nin şu an için salgın sonrası planı olduğunu ortaya koyuyor. Çalışanları en iyi biçimde yeni koşullara hazırlamak için dijitalleşme planları ise öncelikli alan haline geldi! Herhangi bir olasılığa karşı dijitalleşme sistemi her an hazır olacak. Ofis kiraları için ise kısa sürede yükseliş beklenmiyor.

 

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.