Kamu bankalarının açtığı düşük faiz oranlarından kaynaklı olarak koronavirüs ile beraber emlak seçimlerimiz değişti. Mart ayından itibaren covid 19 sürecinde, TUIK konut satış değerlendirmeleri yaparak, ipotekli ev satışlarının ve yabancıya satışların değerlerinde oynamalar olması durumunda emlak sektöründeki yeniliklere göre düzenlemeler yapılmasına karar verildi.

Temmuz Ayında Rekor Kırıldı!

Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmadığı kadar satış yapılan Temmuz ayında özellikle ikinci el konutlarda ve yabancıya konut satışlarında artışlar gözleniyor. Euro ve dolarında Türkiye’de artmasıyla birlikte yabancıların satın alma işlemlerini daha fazla yaptığı ortaya çıktı. Koronavirüsün emlak sektörüne etkisi ile yabancıya satılan konut ortalaması 3 bin 893’ü buldu. Aynı zamanda ipotekli satışlarda da 15 bin 367 oranına sahip olan yeni rekorda, önümüzdeki süreçte konut kredisinin sağladığı aylık istatistikler TUİK tarafından yapılacak.

Koronavirüsle birlikte değişen Türkiye ve dünya ekonomisinde emlak piyasasının can suyu olan konut kredisi satışların artmasını sağlarken, ev sahiplerinin de fiyat artışı yapmasına neden oldu.

2020 Temmuz Ayında % 54,2 Satış Artışı!

Son dönemde koronavirüs nedeniyle ekonomide değişiklikler olurken, emlak piyasası da çökmek üzereydi. Bunun üzerine kamu bankalarının yaptığı yeni uygulamalarla faizler düşürüldü. Son dönemde ev satış fiyatları aynı zamanda konut arama oranları da artışa geçti.

Temmuz ayı itibariyle yapılan araştırmalara göre günlük kiralık artışlar % 47 İstanbul üzerinden artış gösterirken, aynı zamanda % 44 günlük kiralama oranları da arttı. Bu hem alıcıların hem de satıcıların emlak piyasası üzerinden yeni kazanç noktaları elde etmesini sağlayacak satın alma işlemlerine yönelmelerini sağladı. Özellikle otelde kalmak istemeyen vatandaşlar, günlük kiralık ev aramalarına yöneliyor. Yeni bir ev almak da bu nedenle kazanç sağlamak için ideal görünüyor.

Büyük Konutlara İlgi Artıyor!

Freelance çalışma sistemine geçen çoğu şirketle birlikte çalışanların evini iş alanına çevirmesi gerekti. Bunun üzerinde ev alırken özellikle 3+1 veya 5+1 ev fiyatlarını da araştırmada yeni ihtiyaçlar da göz önünde tutuluyor. Konforlu ve geni evlerde yaşamak isteyen vatandaşların ev arama sürecinde genel olarak % 11 büyük ev bakmaya başlandığı gözlendi.

İş Yerinde Ve Ofislerde Düşüş Yaşanıyor!

Konut alım ve satım alanında artış sağlanırken % 21 oranında yaşanan ofis ve iş yeri düşüşü de dikkat çekiyor. Emlak sektöründe covid 19 değişiklikleri üzerinden yapılan incelemelerde görülen o ki, ev ve konut işlemleri yapılmasına daha da önem veriliyor. Bu süreçte ev ve konut satışlarının yapılması çok daha karlı olacağa benziyor.

Birtep İle Konut Satış Hizmetlerinden Yararlanın!

Online emlak piyasası üzerinden yapılan incelemelerle ev alım ve satım alanında aramaların daha fazla olduğu gözlemlendi. Bu süreçte siz de evinizi veya arabanızı Birtep üzerinden alabilir ya da satışa sunabilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.