Ev satın alma durumunda iki tarafın da birbirine güven duyması, yatırımın doğru yapılabilmesini sağlar. Peki ev satın alırken konut değeri nasıl belirleniyor? Evin gerçek değerinin öğrenilebilmesi için hangi yöntemler izlenmelidir?

Birçok kişi evini satarken ya da ev satın alırken ev değeri hesaplaması nasıl yapılır ya da evim ne kadar ediyor gibi soruları sormaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, konum bilgisinin konut değerini doğrudan etkilediğidir.

Aynı Lokasyondaki Konutlar Araştırılabilir

Bir konut almak ya da satmak için evin bulunduğu lokasyondaki diğer evlerle kıyaslaması yapılabilir. Araştırma yapılan lokasyondaki evlerin yaşı, metrekareleri, hangi cepheye baktıkları, doğru hesaplama yapılabilmesi için önemlidir.

Ev çevresinde; havuz, güvenlik, alışveriş merkezleri, ulaşım araçlarının yakınlığı gibi durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Sosyal olanaklar ne kadar çok varsa, gayrimenkul değeri o kadar artmaya başlar. Bu yüzden, evin etrafında ne kadar çok sosyal imkân varsa, bu imkanlar araştırılmalıdır.

Evin değerini artıran ek özellikler:

  • Binanın yeni olması
  • Ulaşım imkanlarının yakın ve yeterli olması
  • Etrafında sosyal imkânların bulunması
  • Dairenin güney ve ön cephe olması
  • Binanın asansörlü ve manzarasının olması
  • Bina önünün kapanma olasılığının bulunmaması
  • Ara kat olması

Aynı zamanda ev satın alacağınız zaman araştırma yaparken evin m2 başına fiyatı muhakkak sorulmalıdır.

Kira Bedeli Üzerinden Hesaplama Yapılabilir

Kira bedeli üzerinden hesaplama yapılırken, 1 senelik (12 aylık) kira bedeli, amortisman süresi ile çarpılır ve yaklaşık değer bulunur. Amortisman süresi, il ve ilçelere göre değişkenlik gösterirken, amortisman süreleri, emlak ofislerinden öğrenilebilir.

Gayrimenkul Ekspertiz Hizmetinden Yararlanılabilir

Kredi yoluyla ev alacaklar için bankalar tarafından yönlendirilen gayrimenkul ekspertizleri vardır. Bir evin gerçek değeri, ekspertizler sayesinde öğrenilebilir. Yabancı uyruklu kişilerin ev satın alırken, muhakkak ekspertiz raporu getirmeleri gerekir.

Emlakçılarla Çalışılabilir

Ev satın alırken, evin çevresinde bulunan emlak ofislerine ve gayrimenkul danışmanlarına, benzer konutların özellikleri hakkında bilgiler sorulabilir. Gayrimenkul danışmanlarından alınacak birçok bilgi sayesinde, satın alacağınız evin gerçek değeri hakkında bir bilginiz olabilir.

Evin Rayiç Bedeline Bakılabilir

Bir evin güncel alım satım değeri, o evin rayiç bedeli olarak belirlenmektedir. Satın alınacak evin, en düşük alım satım bedeli hesaplanarak, evin değerine göre bir fikir edinilebilmektedir.

Rayiç bedel hesaplaması yapılırken;

  • Belirleme yapılacak evin bulunduğu yerdeki 3 gayrimenkulün rayiç bedelleri toplanır.
  • Konutların metrekareleri toplanarak, toplam rayiç bedel, tüm gayrimenkullerin metrekaresine bölünür.
  • Elde edilen sonuç, rayiç bedeli belirlemek için, gayrimenkulün m2’si ile çarpılır.

Bu hesaplamadan çıkan sonuç ise evin m2 başına rayiç bedelini ifade etmektedir. Rayiç bedelin; şehirleşmeye, ekonomik duruma ve piyasanın arz ve talebine göre değişebileceği de unutulmamalıdır.

Rayiç bedelleri, gayrimenkulün bulunduğu belediyeler aracılığıyla öğrenilebilmektedir. İlçe belediyelerinin internet sitelerine giriş yaparak, binanın yaşı, mahalle bilgisi, sokaklara göre rayiç bedelinin ne olduğu bulunabilmektedir.

Arsa rayiç bedeli, e-devlet girişi yapılarak “Tüm Belediye Hizmetleri” bölümünden mahalle, sokak adı ve bina yaşı girilerek rayiç bedel sorgulaması yapılabilmektedir.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.