Pandemi sürecinde yaşanan karantina döneminden kaynaklı olarak piyasanın durgunlaşması, kira ödemelerinde de sorunlar yaşanmasına neden oldu. Covid-19 döneminde kira vergisi düşüşleri yapılarak, stopaj düzenlemelerine yer verildi. Salgından etkilenen esnaf, tiyatro ve sinema gibi kuruluşlar da yararlanabilecek aynı zamanda yeni vergi düzenlemeleri de yapılarak, herkesin yararlanabileceği şekilde açıklandı.

Kira Vergisi 31 Temmuz İtibariyle Uygulamaya Giriyor!

31 Temmuz itibariyle, yüzde 20 olan kira vergisi yüzde 10’a düşürülerek kira indirimlerinden yararlanılması sağlandı. Bu süreçte herkesin rahat bir nefes alması ve satış yapamadıkları alanlarda fazla yük bindirilmemesi için özellikle Esnaf yararlanabilecek. Daha sonra yapılan düzenlemelerle esnafın ve kurumların hangi alanlarda yararlanacağı da açıklanarak, pandemi sürecine yayılacak. Resmi gazete üzerinden yayınlanan 2813 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile artık esnaf ve bazı işletmelerin kira vergisi % 20 yerine % 10 üzerinden değerlendirilecek. Bu süreci hem ticari hem de gayrimenkul alanında onaracak şekilde düzenlemeler de yıl boyu devam ederken kira bedelleri üzerinden de düzenlemelere yer veriliyor.

Kira Bedeline Ne Kadar Yansıyacak?

Kira vergisi kimler için düştü; son dönemde yaşanan pandemiden kaynaklı olarak yapılan düzenlemelerde kira bedeline de yansımakta olan % 20’lik kira vergileri, % 10’a düşerek işletmelerin ve kurumların kendi kira bedelleri üzerinden hesaplanacak. Esnaf, kurum ve kuruluşlar bu destekten yararlanırken, 2020 yılının sonuna kadar % 10 kira vergisi düzenlemesi devam edecek. Bu süreçten sonra yeniden uygulamalar düzenlenecek ve esnaf için kira bedeli ve vergisi değerlendirmelerine yer verilecek.  Ev kiraları için alınan vergilere karşı henüz bir düzenleme yapılmazken, ticaret ve gayrimenkul alanında yapılan değişiklikler özellikle esnafın rahat etmesi ve işletmelerin kurtulabilmesi üzerine yoğunlaştı.

Bütün Kiralama İşlemleri İçin de Geçerli!

Ev kiralama işlemleri ayrı tutularak, özellikle iş makineleri ve taşıma araçları üzerinden de uygulanmakta olan % 10’luk kira vergisi, market, fabrika, mağaza ve sanayi aynı zamanda ticaret alanlarında iş yapmakta olan bütün esnafları ilgilendiriyor. Bu alanda ihtiyaç duyulan makina ve taşıma araçları üzerinden de kiralama bedeline yansıyacak indirimler yapıldı.

Gayrimenkulde Kira Vergisi İndirimleri

Gayrimenkul alanında kira vergisi indirimleri araziler ve esnaflar için geçerlilik gösterirken, serbest meslek alanında da ihtiyaç duyulan kiralama işlemlerine yansıyor. Kooperatiflere ve derneklere de ait gayrimenkullerde yeni indirim yasası içerisinde yer alırken, kiralama işlemleri de bu sayede düzenlenerek kolaylaştı.

Birtep Online Emlak’la Karlı Yatırım

Kira düşüşleriyle birlikte alım satım alanından da yararlanabileceğiniz Birtep online emlak sayesinde, kısa zamanda ekonomik yatırımlar yapabilirsiniz. Kullanıcılara özel çözüm odaklı işlemler ve hemen teslim güvencesi verilirken, alım ve satım alanında yatırımlarınızı bu sistem üzerinden güçlendirebilir aynı zamanda kar amaçlı seçeneklerden yararlanarak ücretsiz üye olabilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.