Emlakçı olmadan kiralanan ya da kiraya verilen konutların kiralama sürecinde karşılaşılan sorunlar insanların kafasında kira sözleşmesi yapılırken nelere dikkat edilmelidir sorusunu sorduruyor. Kiracı ile konut sahibi arasında ki ihtilaflar bitmek bilmez, kiracı ile konut sahibi arasında yaşanan bu tür çekilmelerin önüne geçen kiralama aşamasında yapılan sözleşme yani kira kontratıdır.

Kira Kontratında Noter Onayı

Bu yüzden kira kontratı yapılırken bütün kurallara uyulmalı ve her iki taraf içinde uygun şartların yer aldığı bir sözleşme hazırlanarak tarafların ıslak imzaları ile bunu resmileştirmeleri doğru olandır. Kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilecekler arasında ilk konu kira kontratının bir noter huzurunda imza altına alınmasıdır çünkü çıkan ihtilaflarda her iki tarafta kontratın sahte olduğu iddiasını ortaya koyabilmekte bu nedenle sahte çekişmesinin ortaya çıkmaması için noterin sözleşmeyi onaylaması gerekir.

Kiraya Veren Konut Sahibi Olmalı

Kiraya verilen konut ile kira sözleşmesi üzerinde yazan adresin aynı adres olduğundan da emin olmak gerekir, yanlış ya da farklı bir adresin yazılması durumunda resmi başvurularda sıkıntılar yaşanır. Kiraya verenin konut sahibi olup olmadığını da teyit etmek çok önemli, konut sahibi dışında başka birinin kiralama yapması halinde kiracının mağduriyetler yaşama olasılığı fazladır, çıkacak herhangi bir ihtilafta konut sahibi hak talebinde bulunabilir.

Elden Kira Bedeli Ödenmemeli

Ayrıca sözleşmede her iki tarafında tüm kimlik bilgileri ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası yer almalıdır. Kira sözleşmesi yapmadan önce konutun herhangi bir kuruma ya da apartmana geçmişten kaynaklı borcu öğrenilmeli ve varsa konut sahibinin bu borcu kapatması talep edilmeli, kiracı kullanacağı elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini kendi adına açtırmalı. Kira konut sahibinin banka hesabına yatırılmalı mümkün olduğunca elden kira bedeli ödenmemeli çünkü elden para vermek her iki taraf içinde yasal olmayan bir durumdur.

Islak İmza Ve El Yazısı Önemli

Belirlenen kira bedelinin hangi gün, hangi hesaba yatırılacağı, yıllık kira artışı ve kira zammının neye göre belirleneceği kesinlikle kira kontratında yer alan hususlar olmalı. Ayrıca depozito miktarı, evin demirbaşları da resmi kayıt altına alınmalıdır ve en önemli konu kira sözleşmesi kesinlikle el yazısı ile hazırlanmalı ve taraflar isimlerini ve kimlik bilgilerini kendi el yazıları ile yazarak ıslak imza atmalıdır.

Alıcı İle Satıcıyı Buluşturan Model Birtep

Birtep modelinde kira ödemek istemeyen ve kendi konutlarında yaşamak isteyenler için onlarca farklı fırsat sunulmakta, alıcı ile satıcıyı buluşturan model hem alan hem de satan için hızlı ve güvenli alım satım olanağı sunarken her iki tarafından daha fazla kazanç elde etmesine imkan tanır. Türkiye’de bu yeni modelin ilk uygulayıcısı olan Birtep faizsiz, kişinin kendi bütçesine uyan uygun maliyetli konut almasını sağlıyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.