Kat irtifakı bir binanın üzerine kat yapma izniniz olmasıdır. İnşaat veya yapılan arsa üzerinde almak istediğiniz bağımsız bölümün arsa tapusu kat irtifakı tapusudur. Kat irtifakı tapusunda size ait bağımsız bölümün tüm detayları yer almaktadır.

Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı nedir konusunda basit bir tanım yapacak olursak size ait bölümlerde kat yapma izniniz olmasıdır. Kat mülkiyeti kanunlarına kapsamında değerlendirilen kat irtifakı tapusu size ait bölümlerin tanımına yer vermektedir. Kat, daire, iş yeri, mağaza ve depo gibi bölümlerin; kat sayısı, adresi, teknik özellikleri ve metrekaresi gibi tüm özellikler kat irtifakı tapusunda yer almaktadır.

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Tapusu Arasındaki Fark Nedir?

Kat irtifakı konusunda bilmeniz gerekenler arasında kat mülkiyeti ile arasında fark da yer alıyor. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı birbirinden farklı terimlerdir.

  • Kat irtifakı tapusu inşaat başlangıcı itibari ile alınabilir ve iskan alınana kadar kullanılması gereken tapudur. İskan alınması halinde kat mülkiyetine geçilmesi yasal olarak zorunludur.
  • Kat irtifakı alındıktan sonra bağımsız bölüm üzerinde kat inşa etme hakkınız vardır. Bu tapu, iskan belgesinin alınması ardından kullanmadığı için kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki fark burada doğmaktadır. İnşaatın tamamlanması ardından iskan alınır ve kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur.

Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?

Kat irtifakı alınması için gerekli evraklar ve şartlar vardır. Kat irtifakının kurulması için Tapu müdürlüğüne başvuru yapılması gerekir. Tapu müdürlüğünce arsa sahibi ve paydaşları arasında resmi bir senet düzenlenmektedir. Kat irtifakı tek kişiye ait olacaksa istem belgesi düzenlenir.

  • kat irtifakının sorunsuz olarak yapılmasına adına dikkat edilmesi gereken huşular vardır. Kat irtifakı alınması için inşaatın henüz tamamlanmamış olması gerekir.
  • İnşaat edilecek taşınmazın bölümleri bağımsız olmalıdır.
  • Yapının tamamında kat irtifakının kurulması önemlidir.
  • Bu bağlamda maliklerin istekleri olması gerekir. Maliklerin tamamının istemde bulunması halinde senet veya istem belgesi düzenlenir.

Kat İrtifakı Almak Önemli Mi?

Kat irtifakı kurulması ile inşa edilen yapıdan aldığınız daire, iş yeri, kat gibi bölümler üzerinde cins değişikliği yapabilirsiniz. İnşaatı başlayan gayrimenkulde sahip olduğunuz bölümün resmi olarak kayıtlara geçmesi açısından kat irtifakı almanız gerekir. Kat mülkiyeti alma aşamasında da kat irtifakı tapunuz olması avantajlıdır.

Kat İrtifakının Sona Ermesi

Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınana kadar geçerlidir. Yapının kullanım izni alınması halinde kat mülkiyetine geçilmesi gerekiyor. Kat mülkiyeti, şahısların sahip oldukları bölümlerin resmi olarak belgelenmesidir. Kat irtifakı tapusu almanız halinde henüz inşaat halinde olan yapıda sahip olduğunu bölüm resmi olarak kayıtlara geçmektedir. Ancak yapının tamamlanması ve iskan alınması halinde yasal olarak tapu irtifakı sonra ermektedir. Bu nedenle kat mülkiyetine geçilmesi gerekir. Kat mülkiyetine geçilmesi için sorumlu kişi inşaat firmasıdır. Kat mülkiyeti ile inşaatı tamamlanmış olan yapıda sahip olduğunu bölüm resmi kayıtlara geçecektir.

Kat İrtifaklı Daire Alınır Mı?

Kat irtifaklı daire alma mümkündür ancak daire alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz. İskan verilmeyen evlerin teknik arızaları sebebi ile maddi zarara uğrayabilirsiniz. Kat irtifakı olan daire almadan önce kapsamlı bir şekilde risk analizi yaptırmalısınız. Dairenin iskan ruhsatı olmaması durumunda yıkılmasına karar verilir. Birtep’e üye olarak satın alacağınız evlerin iskan ruhsatlarını sorgulayabilir ve güvenilir şekilde ev satın alabilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.