Kredi maliyet oranlarını düşüren avantajlı konut kredisi faiz oranlarında yaşanan indirimler, konutlarda fiyatları ciddi bir oranda arttırmıştı. Gayrimenkul almak isteyen ve gayrimenkulünü satmak isteyenler avantajlı konut kredilerinden yararlanarak fiyatların artmasına neden olmuştu. Eylül ayı ile birlikte bu artışta dalgalanmalar yaşanmaya başlandı. Konutlardaki fiyatlarda ciddi düşüşler gözlemlenmeye başlandı. Özellikle İzmir’de konut fiyatlarında dalgalanmalar devam ediyor.

Konutların Fiyatları Yüzde 10’lara Düştü

Konut fiyatlarında %10’lara varan düşüşler yaşanmaya başlıyor, tüketiciler kredi faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle yatırımlarını ev alarak değerlendirmek yerine nakitte hatta dövizde yatırım yapmayı tercih ediyor. Avantajlı konut kredisi sürecinde konutların satış fiyatlarında %30’lara varan artış yaşanmıştı. Kredinin %0.99’a yükselmesi ve bankaların %1.05 bandının üzerinde kredi vermesi konut satış rakamlarını düşürdü. Piyasalardaki durağanlaşma köpük zam olarak nitelendirilen artışlarda düşüşlerin yaşanmasına neden oldu.

Tüketicilerde Bir Tedirginlik Oluştu

Özellikle İzmir ev fiyatları konusunda dalgalanmanın sürmesi ve fiyatların daha da aşağı düşmesi beklentisi arttı. Mülk sahipleri ve inşaat firmaları konutlara %30’lara varan oranlarda zam yaptıklarında gerçek alıcı kitlesi ile ertelenmiş konut talebinde pozisyonunu koruyan tüketicilerde bir tedirginlik oluşmuştu. Dövizin daha da artması beklentisi ile nakite kalmayı seçen gayrimenkul alıcıları sektörden ve piyasadan çekildiğinde konut fiyatlarında aşağı yönünde hızla değişimler yaşandı. Konut satış sitelerinin son 1 haftalık performanslarına bakıldığında yaşanan düşüşün %10’ları aştığı görüldü.

Ciddi Bir Durgunluk Yaşanıyor

Özellikle Çeşme bölgesinde 1,5 milyon ve üzerinde fiyattaki konutların satışlarında ciddi bir durgunluk yaşanıyor. İzmir’den taksitle ev alma hayali kuran vatandaşlar arasında dalgalanmayı fırsat bilen alıcılar konut alımı yapsa da yaşanan dalgalanmanın önüne geçmeye yetmiyor. Gayrimenkul satıcı pozisyonunda olanlar, konut fiyatlarını daha uygun seviyelere düşürmediği ve mevcut ekonomik koşullarda gelen ilk gerçek alıcıya konutun satışını gerçekleştirmediği sürece İzmir’den ev alma hayalleri kuranların umutları yarıda kalacak. Konut alıcıları ihtiyaçları olan evi almadan önce gerek rahiç bedeli gerekse diğer tüm konularla ilgili çok yönlü araştırmalar yapmak zorundalar. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun da yürürlüğe girmesinin ardından yetki belgesi olmayan gayrimenkul ofislerinden gayrimenkul satışı yapmamaları yönünde uyarılar yapılmakta.

BİRTEP İle Hemen Al Hemen Sat

Rekabetçi finansman çözümü ile en uygun şartlarda güvenli ve hızlı gayrimenkul evrak alım ve satım imkanı sunan ve tüm işlemleri kolaylaştıran platform olan BİRTEP finansman faaliyetleri, değişen döviz kurları ve konutlardaki yüksek fiyatlara rağmen mevcut konut stoklarının taleplere göre eritilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yüksek maliyetler nedeni ile çok fazla konut stoğu olmasına rağmen alım satım işlerinin gerçekleşmemesi BİRTEP’in kuruluş amaçlarından biri. Sektöre nakit para akışının kazandırılması ve insanların konut ihtiyacının giderilmesi için alıcı ve satıcıları mâkul finansman modeli etrafında toplayan BİRTEP iş modeli hemen al hemen sat prensibi ile hizmetlerini sürdürüyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.