İşyeri kira vergilendirmesi nasıl yapılır; GMSİ gelirlerinden yapılan işyeri kira vergileri, öncelikle % 20 spotaj olarak geçmektedir. Mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen kazançlar için devlet her vatandaştan belirli aralıklarla vergi alarak, bu süreçte devlete olan borcunu ödemesini beklemektedir. Kira geliri üzerinden hesaplanan vergi ödemesi her yıl değişkenlik gösterecektir.

Gelir Vergisi Kanunlar Nelerdir?

İşyeri kira vergilendirmesi kanunlarına göre, bina, arazi ve maden gibi alanların kiraya verilmesi durumunda ya da gayrimenkul ve işletme alanlarında da kira gelir vergisi ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu alanda gelir elde edildiği takdirde GVK’nın 70. Maddesi üzerinden uygulama ve yönetmelik kaale alınacaktır.

Eşyalı ya da eşyasız ev kiralamadan iş yerine kadar birçok alanda spotaj vergisi uygulanmakta kira tutarından % 20 her ay vergi dairesine yatırılması gerekecektir. Kira tutarı üzerinden hesaplanan bu ödeme planlamasında, mal sahibinin eline geçen paraya göre vergisini de brüt olarak hesaplayacak ve kira ödemelerine göre yıllık olarak vergisini ödeyecektir.

Kira Gelir Vergisi Ne Kadardır?

Ticari kazanç alanında giren gayrimenkul kiralama alanında ev sahibinin veya iş yeri sahibinin kira bedelinin % 20’si üzerinden spotaj ödemesi şartı bulunmaktadır. İşyerini kiralayan işletmeyi işyeri sahibine her ay 375 tl spotaj vergisi yatıracaktır. Bu da kira bedeline oranla hesaplanır ve hesaplama sonucunda ödeme yapılması gerekir.

İşyeri gelir beyan sınırlamasında 2020 yıl itibariyle 49.000.00 Tl üzerinde olmaması şartı bulunmaktadır. Mal sahibinin eline geçen para da devlet tarafından kısıtlanarak, aylık ve yıllık gelir eşiğine göre vergi düzenlemelerine tabi tutulması gerekmektedir. Mal sahibinin vergisini düzenli olarak ödemesi aynı zamanda kiracısı üzerinden de spotaj vergisini beyan etmesi gerekmektedir.

Kira Gelir Vergisi Beyanname Dönemi

2020 yılının bir takvim yılı üzerinden kira gelirini 49.000. 00 TL olan bir mal sahibinin beyanname verirken bunu bildirmesi şartı bulunmaktadır. Sorumluluk işyerini kiralayan kişiye verilirken aynı zamanda mal sahibinin de işlemlerde sadece aracı olması beklenmektedir. İş yeri kira vergisi Spotaj vergisi işyeri için her zaman işyeri kiralayan kişinin üzerindedir.

İşyeri Stopaj Vergisi Ne Kadardır?

İş yeri spotaj vergisi kira gelirinin % 20’si kadar hesaplanmıştır. Örneğin 120.000 . 00 TL tutarında bir ödeme planına göre 49.000. 00 vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Vergi her zaman gelir artıkça artacak, her yıl kira artışına göre de değişiklik gösterecek şekilde düzenlemelere tabi tutulacaktır.

Birtep Online Emlak Özel Avantajlar

Özel avantajlar sunacak olan Birtep, size işyeri bulma alanında da yardımcı olacaktır. Mal sahibiyle, alıcıyı güvenli bir online alan üzerinden buluşturacaktır. Güvenli alım satım platformu üzerinden satışlarınızı yapabilir aynı zamanda alım işlemlerinizi de aynı güvenli sistemle yerine getirebilirsiniz. Kira geliri ve alım satım işlemleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.