Koronavirüs dünyadaki düzeni birçok alanda etkilemeye ve değiştirmeye devam ediyor. İnşaat sektöründe de virüsün etkisiyle talepler değişmeye başladı. Aynı zamanda evde daha sık vakit geçirmek insanların ev ortamlarını daha detaylı incelemesini sağladı. Gayrimenkul uzmanları birçok kriterin değiştiğini belirtiyorlar.
İnşaat sektöründe ev kriterleri artık daha çok sağlık unsurlarına göre belirleniyor. 1999 büyük Marmara depreminden sonra çoğu kişi evlerini dayanıklılık üzerine seçmeye başlamıştı. Şu anda Covid-19 virüsü nedeniyle ortamın sağlıklı olması tüketiciler için büyük önem taşıyor.
Tüketici talepleri emlak özellikle bahçeli, balkonlu ya da teraslı evlere doğru kaydı. İnşaat firmaları da süreçten ötürü artık projelerini bu unsurlara göre planlamayı düşünüyorlar.
Sağlıklı ev almak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artarken, inşaat sektöründe bulunanlar ise Sağlık Kurulları oluşturarak Koronavirüs nedeniyle hangi evlerin daha çok tehdit altında olacağını, hangilerinin daha sağlıklı kriterlere sahip olacağını vb. araştırıyorlar. Bu doğrultuda hızla projeler üretilmeye devam ediyor.
Pandemiden ötürü sağlık ile ilgili unsurlardan bahseden uzmanlar her binada asansör olması gerektiğini ancak kat sayısı uygun olarak projelendirilirse buna gerek kalmayacağını ifade ediyorlar.
Her konut için özellikle teras, bahçe ve balkonlar önem kazanıyor. Evlerde temiz hava alınabilecek mekanların, yerlerin olması salgının etkilerini de azaltıyor, hastalanma riskini aşağıya çekiyor.
Covid-19 sonrası inşaat sektörü önlemlerin üzerinde dururken, sitelerde yeşil alanların daha da artması gerektiği belirtiliyor. Geniş yeşil alanlar bu süreçte çok daha sağlıklı ve tüketicilerin de daha yoğun ilgisini çekiyor.
Dairelerde havalandırma sistemleri en önemli kriterlerden biri haline geldi! Havalandırma sistemleri Korona tedbirlerine göre tasarlanmalıdır. Ayrıca evler için deprem yönetmeliği de dikkate alınacak.
Koronavirüs salgını nedeniyle emlak sektöründe yüksek katlı binalara talep azalmaya başladı. Gayrimenkul uzmanları bu durumun sadece Türkiye için değil dünyanın birçok ülkesinde de geçerli olacağını belirtiyorlar.
Buna göre yeni dönem inşaat projelerinde ağırlık yatay mimaride olacak. Bina yükseklikleri ise çoğunlukla zemin artı 5 kat olarak tasarlanıyor.
Yatay mimari talepleri salgından önce artmaya başlamıştı ancak yaşanılan süreçte insanlar daha fazla açık hava, yeşil alan istiyorlar. Bu durum da yatay mimari taleplerini hızlandırdı.
Yatay mimari sistemlerde temassız giriş, sosyal mesafe imkanları daha fazladır. İnşaat projeleri de tüm bu kriterler dikkate alınarak planlanacak.
Covid-19 satış işlemlerinde de dijitalleşmeyi ön plana çıkardı. Konut almak için tüketiciler internet üzerinden araştırma yapıyorlar. Özellikle havalandırma sistemleri hakkında yoğun araştırma yapıldığı bilgisi veriliyor. Evlerde ayrıca fazladan bir çalışma odası bulunmasına da dikkat edilmeye başlandı.