Türkiye’deki tüm tapu senetlerinin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS) kayıt çalışmalarının 2001 yılında geçmesi ile beraber gayrimenkul alım satım işlerinde kağıt tapular kalkıyor. Türkiye genelinde iki yüz milyonun üzerinde tapu senedi mevcut. Alınan yeni kararla tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazların tapu kayıtları ve hisseli taşınmaz tapu belgelerinin tamamı e-devlet üzerinden alınabilecek, alım satım işlemlerinde yeni döneme geçilecek. Türkiye’de mevcut bulunan iki yüz milyona aşkın tapu senedinin, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne geçirilmesi 2021 yılının sonuna kadar tamamlanmış olacak böylelikle gayrimenkul alım satımında yeni dönem başlıyor.

Kağıt Tapular Kaldırılacak

Çalışmanın sona ermesi ile beraber ev, daire, iş yeri, arsa, arazi, tarla gibi tüm taşınmazların kağıt tapuları kaldırılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum projenin tamamlanarak hayata geçmesi ile birlikte ıslak imzalı belgelerin arşivlerden çıkarılmasına gerek kalmadan tüm alım satım işlemlerinin, ipotek belgesinin ve hisseli taşınmaz tapu kağıtlarının e-devlet üzerinden çıkarılabileceğini söyledi. Son 2 yıl içerisinde kat irtifakı, kat mülkiyeti geçişleri ile özellikle intikal gibi işlemler için tapu senetlerinin sayısında ciddi bir artış yaşanmıştı.

Tapu Arşivi Elektronik Ortamda

Yalnız geçen yıl yaklaşık beş yüz bin intikal işlemi yapılırken taşınmaz satım işlemleri, tapu takas, web tapu, kredi kartı ile tapu harcı, döner sermaye ödemeleri ve farklı iller ile ilçelerde yapılan işlemler Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile tapu dairelerinde yapılabiliyor. Sistemin yürürlüğe girmesi ile beraber tapu müdürlüklerine ait arşivin elektronik ortama alınması için projenin başladığını söyleyen Bakan Kurum, fiziki arşivden ıslak imzalı belgelerin ve tapuların çıkarılmasına gerek kalmayacağının sözlerini ekledi. TAKBİS sistemi ile gayrimenkul alım satımı tüm ülke genelinde daha hızlı ve daha güvenli hale gelecek.

Web Tapu Sistemi

Daha önce yapılan düzenlemeler ile tapu müdürlüklerinde gayrimenkul alma için taraflar farklı birimlerde bulunsalar dahi mümkün hale getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yürürlüğe koyduğu web tapu sistemi sayesinde tapu ve kadastro il ve ilçe müdürlüklerindeki yoğunluk azaltılmış. Vatandaşlar kalabalıklardan uzak internet üzerinden gayrimenkul alma ve gayrimenkul satma, tapu kaydı ve ipotek gibi işlemlerinin yapmalarına olanak tanındı.

Birtep İle Alım Satım Kolaylığı

Yeni ve özgün bir ticari modeli olan Birtep gayrimenkul alım satım işlemlerinde sunduğu çözümleri sayesinde paydaşlarının emlak alım satımlarını daha kolay hale getirmeye devam ediyor. Emlak danışmanları ile gayrimenkul almak isteyenleri bir araya getiren sistem, çözüm ortaklığının yanı sıra sunduğu cazip fırsatlar ile tarafların alım ve satım işlemlerinden kâr elde etmesine imkan sağlıyor. Birtep portföyünü oluşturan bireysel satıcılar, kurumsal satıcılar, çözüm ortakları, yatırımcılar, tasarruf kurumları ve kamunun birlikteliği sayesinde en uygun maliyetler ile gayrimenkul alım ve satım işlemleri gerçekleştiriliyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.