Hem ev sahibi hem de kiracıların merakla beklediği Eylül ayı konut kiraları artış oranları açıklandı. Ev sahiplerinin yapabileceği resmi zam sınırı çizildi. Eylül ayında ev sahipleri tarafından uygulanabilecek resmi kira artışı açıklanan rakamlara göre %11.27 olarak gerçekleşti. Türkiye İstastik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre Eylül ayında kiracılara uygulanabilecek resmi kira artış zam oranı %11.27’i geçemeyecek.

Zam Oranı %11.27 İle Sınırlandırıldı

YEP programı kapsamında yapılan değişiklik çerçevesinde ev sahipleri kiradaki konutları için en çok 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden artış yapma hakkı elde etmişti. Ağustos ayı enflasyon ile beraber 12 aylık TÜFE ortalaması açıklanan rakamlara göre %11.27 oldu ve ev sahiplerinin kiracılarına uygulayabileceği zam oranı da %11.27 ile sınırlandırıldı. Ağustos ayı ile birlikte kira sözleşmesi sona eren ve Eylül ayı itibari ile zam uygulaması başlatılacak olan kiralık konutlarda ev sahipleri en fazla %11.27 oranında zam yapabilecekler. Eylül ayı konut kira artış oranı bu rakamın üzerine çıkamayacak.

Yüksek Rakamlarda Artış Yapılamayacak

Kira bedeli bin lira olan bir evin 112.70 TL zam ile beraber 1.112.70 TL olarak belirlendiği artış sonrası ev sahipleri daha yüksek bir rakamda zam yapamayacak. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından söz konusu rakam uygulanabilecek en yüksek zam oranı olarak ilan edildi. Eylül ayı konut kira artış oranlarında karşılıklı anlaşılması halinde daha düşük zamların yapılmasına da olanak sağlanıyor.

Bakanlığın Belirlediği Oranlar Geçerli

Hazine ve Maliye Bakanlığının yasal düzenlemesinin ardından resmi kira zam oranı on iki aylık TÜFE ortalaması üzerinden yapılmaya başlandı. Daha önce ev sahibi ve iş yeri sahiplerinin sözleşme serbestisine göre yaptığı kira oranlarındaki değişiklik yerine bakanlığın belirlediği oranlar geçerli oldu. Eylül ayı konut kira artış oranı ev ve iş yeri sahiplerinin uygulayacağı en yüksek zam oranını belirlerken Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan orta vadeli ekonomi programı bir önceki Eylül ayında açıklanmıştı. Zamların tüketici fiyat endeksine oranına değil, kira artış oranına dair üst sınırın tüketici fiyat endeksi oranına göre belirlenmesine karar verildi. Buna göre kira artış oranlarında üst sınır hesaplanarak kiracıya bildiriliyor.

BİRTEP Binlerce Vatandaşı Ev Sahibi Yaptı

Sürekli artan kira bedelleri karşısında kendi ev ve iş yerini satın almak isteyen ve kendi bütçesine göre kira öder gibi taksitlerle gayrimenkul sahibi olmak isteyenlerin çözüm ortağı BİRTEP sunduğu fırsatlar ile binlerce vatandaşı ev ve iş sahibi yaptı. Türkiye’nin herhangi bir noktasında ev ve iş yeri satın almak isteyen vatandaşlar ile satıcıları bir araya getiren model, hızlı alım satım işlemleri ve avantajlı fırsatları ile hem alıcının hem de satıcının kazanç elde etmesini sağlıyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.