Ev satmak isteyenlerin Tapu Müdürlüklerine başvuru yapması ve işlem sürecini başlatması gerekir. Ev satma için başvuru şahsi yapılabilir ve hak sahibinin verdiği vekaletname ile vekiller tarafından yapılabilir.

Ev Satışı Nasıl Yapılır?

Evimi satmak istiyorum diyorsanız evinizi satmak için şahsi başvuru yapabilir ya da vekalet vererek vekilleriniz aracılığı ile evinizi satabilirsiniz. Ev satmak için Tapu Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekir. Tapu Müdürlüklerine yapılacak olan başvurular online olarak da kabul edilmektedir. Ev satma başvurusu ardından gerekli evrakların düzenlenmesi ve harç bedelinin ödenmesi gerekir. Evrakların tamamlanması ve harç tahsilatı yapılması halinde ev satma süreci kolaylıkla tamamlanmaktadır.

Ev Satışından Önce Yapılması Gerekenler

Evimi nasıl satabilirim diye merak ediyorsanız Tapu müdürlüklerine şahsi başvuru yapabilirsiniz. Varsa vekilleriniz aracılığı ile de evinizi satabilirsiniz. Ev satışı sırasında bilgi sahibi olmanız ve evraklarınızı eksiksiz olarak teslim etmeniz gerekir.

  • Ev satışından önce tapu harcı ve emlak vergilerinin kimin ödeyeceği konusunda anlaşmaya varılması gerekiyor.
  • Masrafların hesaplanması aşamasında emlakçı ödemesi, tapu, dosya ve sigorta masrafları konusunda anlaşmaya varmalısınız.
  • Zorunlu deprem sigortası yapılmalıdır
  • Taşınmazın bağlı olduğu belediyeden rayiç bedel alınması ve emlak vergisinin ödenmesi gerekir.
  • Hak sahibi veya vekili gerekli evraklar ile Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdır.

Ev Satmak için Nasıl Başvuru Yapılır?

Ev satmak için yapılacaklar tamamladıktan sonra hak sahibi şahsi başvuru yapabilir veya vekili Tapu müdürlüğüne başvuru yapabilir. Tapu başvurusu sırasında yetkililer belgeleri kontrol etmektedir ve eksik belge olması halinde yazılı bilgi verilmektedir. Tapu Müdürlüğü başvurusu ardından bilgilendirmeler SMS yolu ile yapılmaktadır. SMS ile gelen randevu günü bilgileri doğrultusunda harç ödemeleri yapılmalıdır.

Başvuru yapılması ardından SMS ile randevu günü bilgisi verilmektedir. Randevu saatinde alıcı ve satıcılar veya varsa vekillerin kimlik belgeleri hazır olmalıdır. Harçların ödenmiş olması ve alınan dekontlarında memura teslim edilmesi gerekmektedir.

Ev Satmak İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Ev satmak için yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlisi evrakların tamamlanmış olmasıdır. Başvuru sürecinde eksik evraklar olması halinde SMS ile tamamlanması için bilgi verilmektedir.

Kimlik Belgesi: Tapu Sicil Tüzüğü kapsamında tapu müdürlüklerinde geçerli olan kimlik belgeleri; fotoğraflı kimlik numaralı nüfus cüzdanı, pasaport, avukat kimliği, milletvekili kimliği, mavi kart. Bu kimlikler dışında sürücü belgesi ve memur kimliği gibi belgeler geçerli değildir.

Fotoğraf: 6×4 cm ebadında orijinal fotoğraf olması gerekir. Vesikalık fotoğraflar son altı ay içinde çekilmiş olmalıdır.

Yetki Belgesi: Türk Ticaret Kanunu kapsamındaki şirketler için Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş, kimlik bilgilerinin ve kimlik numaralarının açıkça yer aldığı belgeler olmalıdır.

Zorunlu deprem sigortası, varsa vekaletname ve emlak beyan değeri de ev satmak için gereken evraklardır.

Geçmiş Yılların ve Satış Yılının Emlak Vergisini Kim Öder?

Ev satmak için dikkat edilmesi gerekenler arasında belediyeden rayiç bedelinin alınması ve ödemelerinin yapılması da yer alıyor. Geçmiş yılların ve satış yapılan yılın emlak vergisi belediyeden alınan hizmetler doğrultusunda verilecek bir vergi olduğu için satıcı öder.

Tapu Harcı ve Sermaye Bedeli Nasıl Ödenir?

Ev satmak için yapılması gerekenlerden biri de tapu harcı ve sermaye bedelinin ödenmesidir. Tapu harcı ve sermaye ödemesi alıcı ve satıcının ayır ayrı ödemesini gerektirir. Tapu harcı ve sermaye bedeli mevzuatlar gereği yarı yarıya yapılmaktadır. Hızlı ev satmak için yapılacaklar konusunda deneyimli ve bilgi sahibi Birtep’e üye olabilir ve evinizi kolaylıkla satabilirsiniz.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.