Birçok kişi ev satarken ekspertiz raporu almak zorunlu mu konusunu merak etmektedir. Ev alım satımı yaparken, konutta gerçek değer dönemi 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır.

Ekspertiz raporu iki durumda alınabilir;

  • Yabancı uyruklu kişilere satış yaparken
  • Konut kredisiyle ev almak isteyenler

Gayrimenkul değerleme sistemi, bu iki durumda ekspertiz raporu almayı zorunlu kılmaktadır. Ancak 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, pilot bölgelerde artık sadece bu iki durumda değil ev satışı yapan herkesin ekspertiz raporu alması zorunlu olmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Raporu Neden Gereklidir?

Gayrimenkul değerleme raporu; alım satım yapacak kişiler ve kredi verecek bankaların haklarını korumak amacıyla verilmektedir. Evin gerçek bedelinin, tarafsız ve konusunda uzman ekspertizler tarafından değerlendirilerek, raporlanması gerekir.

Gayrimenkul değerleme raporu;

  • Evi satın alacak kişinin, evin değeri, ipoteğinin olup olmadığı, tapusu ve iskân durumuyla ilgili doğru bilgileri alması,
  • Bankaların kredi verirken, konutun değerine göre doğru kredi miktarını vermesi,
  • Konutun gerçek bedeli üzerinden devir işlemlerinin gerçekleştirilerek, tapu harç ve emlak vergisinin doğru miktarlarda ödenmesi için, gayrimenkul değerleme raporu önemlidir.

İkince El ve Yeni Konutlarda Ekspertiz Raporu Zorunlu mudur?

Artık ister ikinci el olsun ister sıfır bina olsun ekspertiz raporu zorunlu tutulmaktadır. Konut satışı yapılırken, düşük tapu harcı ödemek için, düşük ev beyanında bulunulmasının önüne geçmek için, ekspertiz raporu zorunlu tutulmaktadır.

Uzman ekspertizler tarafından gerçekleştirilecek rapor sayesinde, evin gerçek değerinde satışı sağlanmış olacaktır. Yasal zorunluluk olarak hayata geçirilen uygulamada ilk olarak İstanbul ve Ankara’da pilot ilçelerde uygulama sürdürülmektedir.

Yabancı Uyruklu Kişilerden Ekspertiz Raporu İsteniyor mu?

Yabancı uyruklu kişilerde ekspertiz raporu beyan etmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Yabancı uyruklu kişiler de ev satın almada ya da ev satışında bulunduklarında, ekspertiz raporu göstermek zorundadır.

Yabancı uyruklu kişiler için, gayrimenkul ekspertiz raporu süresi, düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay ile sınırlandırılmıştır. Raporun içeriği ise; inşaatı tamamlanan binalar için, değerleme yapılan tarihteki değeri, inşaatı devam ediyorsa tamamlanacağı gün oluşacak değerinden oluşmaktadır. Raporun, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü TAKBİS sistemine de kaydettirilmesi gereklidir.

Tapu için Ekspertiz Raporu Ücreti Ne Kadardır?

Tapu almak için ekspertiz raporu ücreti daha önceden 650-700 TL arasında değişiyordu. Ancak şimdi ortalama 450-500 TL arasında bir ödeme yapılacağı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır.

Krediyle Ev Alanlar Gayrimenkul Değerleme Raporu Ücretinden Etkileniyor mu?

Bankalar, kredi çekerek ev satın almak isteyen kişilerden gayrimenkul değerleme raporu istemektedir. Bu raporun parası ise vatandaştan alınmaktadır. Yeni uygulamaya göre, krediyle ev alanlar, gayrimenkul değerleme raporu ücretinden etkilenmeyecek gibi görünmektedir.

Diğer yandan, peşin para vererek ev almak isteyen kişiler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan 250-300 TL’lik bir maliyetle ekspertiz raporu çıkarma çalışmalarına devam etmektedir.

Zorunlu gayrimenkul değerleme ekspertiz raporu sayesinde, evin gerçek değerinde satışı sağlanırken, düşük tapu bedeli göstererek maliyetten kaçmak isteyenler, düşük satış bedeli beyanında bulunamayacaklardır.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.