Emlak alım ve satım işlemleri, insanların ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda şekillenirken, kiralık evden çok satılık ev oranlarının daha fazla olduğu görülüyor. Ocak ayı boyunca emlak arayan her üç kişiden ikisinin satılık ev arayışında olduğu tespit edildi.

Gayrimenkul raporlarına göre; en çok site içinde sıfır “satılık ev” arıyoruz. Çıkarılan gayrimenkul raporları, en çok satılık ev arayışında bulunulan ilin %24 oranla İstanbul olduğunu ortaya koyarken; ortalama satış fiyatlarına göre en çok artış ise % 4 ile Aydın ilinde gerçekleşti.

Türkiye Genelinde Ocak 2021 Konut Satışları

Türkiye genelinde konut satışları 2021 ocak ayı itibariyle, bir önceki yıla oranla %37.9 azalırken, 70bin 587 adet konut satışı yapıldı.

Türkiye geneline göre konut satışlarından çıkan verilere göre;

  • Konut satışlarında İstanbul 13bin 666 adet ile % 19.4 paya sahip,
  • Ankara’da 6bin 635 konut ile % 9.4 payı alıyor.
  • İzmir’de 4bin 63 konut ile % 5.8 pay bulunuyor.

Konut satışı konusunda düşük kat sayısına sahip iller arasında Hakkâri 10 konut, Ardahan 16 konut ve Bayburt 31 konut ile ilk üç sırayı alıyor.

İpotekli Konut Satışları

En çok site içinde sıfır “satılık ev” arıyoruz kapsamında Türkiye genelinde Ocak 2021 itibariyle ipotekli konut satışı da gerçekleşti. Ancak geçen yıla oranla % 74.6 oranında azalma görülen ipotekli konut satışları toplam sayı 10bin 732 oldu.

Toplam konut satışları kapsamında ipotekli konut satışı payı ise % 15.2 olarak gerçekleşirken; ipotekli konut satışının en az olduğu iller arasında sadece 1 konut ile Bayburt ve Ardahan bulunuyor. Hakkâri ve Şırnak’ta ise hiç ipotekli konut satışı yapılmadı.

Ocak Ayında En Çok Konut Satışı Yapılan İl Aydın

Ocak ayının en çok konut araması yapıldığı beş il arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Aydın bulunuyor. Ortalama satış fiyatları ile Ocak ayında en çok konut aranan il ise, %4’lük artışla Aydın oldu.

Aydın ilini sırasıyla %2’lik artışla İstanbul ve Ankara izlerken; İzmir, %1’lik oranla en düşük il oldu. İstatistiklere göre ilçeler bazında ise İstanbul Beylikdüzü en çok konut araması yapılan ilçe olarak çıktı. Gaziantep Şahinbey ilçesi ikinci sırayı alırken; İstanbul’da Beylikdüzü’nden sonra en çok satılık konut aranan ilçeler Pendik ve Esenyurt oldu.

Türkiye Genelinde İlk Defa Satılan Konut Sayısı İstanbul’da

Türkiye genelinde Ocak ayında %38,2 oranında azalma yaşandı. Bu azalmaya göre toplamda 22bin 268 konutun, ilk defa satışı yapıldı.

Toplam konut satışlarının ilk satış payı % 31.5 oldu. İstanbul % 16.8’lik oranla 3bin 746 konut satışıyla en yüksek payı alırken; Ankara 1649 konut ve İzmir 1233 konutla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Tüm bu verilere bakarak, en çok site içinde sıfır “satılık ev” arıyoruz denebilir. Satılık konut arayanlar daha çok sıfır konutlara yönelirken, ikinci el ya da ipotekli ev satın alımları, giderek daha azalıyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.