Emlak vergisi ödemeleri başladı! Türkiye’de iş ve ev yeri sahipleri emlak ödemelerini gerçekleştirecekler. Hem daha pratik hem de Koronavirüs nedeniyle daha güvenli olması nedeniyle online ödeme imkanları da sunuluyor! 2020 yılına ait olan birinci taksit ödemelerinizi internetten üzerinden yapabilirsiniz!

2020 İlk Emlak Vergisi Taksit Ödemeleri Başladı!

2020 emlak vergisi ilk taksit ödemeleri başladı. Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisi için pratik ödeme yöntemlerini kullanmak mümkün! Bina, arazi ve arsalardan ise yıllık olarak emlak vergisi alınıyor.

Gayrimenkulünü elinde tutanlar veya 2019 senesinde gayrimenkul alan kişiler emlak vergisini bu sene ödeyecekler.

Taksit ödemeleri 1 Mayıs 2020 tarihi itibariyle başladı ve 31 Mayıs 2020 günü sona erecek. Mükellef olan kişilerin herhangi bir sorun çıkmaması ve mağdur olmamaları bakımından ödemeleri son güne bırakmamaları konusunda uyarılar yapıldı.

Son Ödeme Tarihini Geçirenlere Vergi Cezası!

Vergi mükellefleri eğer emlak vergi ödemelerinde son günü geçirirlerse cezai işlemler uygulamaya sokulacak! Emlak vergisi cezası son ödeme tarihinden sonraki her ay için %2 oranında verilecek. Gecikme zammı almamak için 31 Mayıs tarihi itibariyle birinci taksit ödemelerinin yapılması gerekiyor. Emlak vergisinden muaf olan kişiler de açıklandı. Bu koşullara sahip olanlar emlak vergisi vermeyecekler.

Emlak Vergisinden Kimler Muaf?

Emlak vergisinden muaf olanlar ödeme yapmak zorunda değiller. Muaf olan kişiler şunlardır:

  • Herhangi bir yerden geliri olmayanlar
  • Şehitler
  • Gaziler
  • Engelliler
  • SSK aylık gelirinden başka bir geliri olmayan emekliler
  • İşsiz olanlar
  • Dul ve yetimler

Bu şartlarda bulunan kişiler emlak vergisinden muaf tutulmuşlardır. Emlak vergileri brüt 200 metrekareyi aşmayan evler için verilmeyecektir. Peki, kimler emlak vergisine tabi?

Emlak Vergisi Vermesi Gerekenler

Emlak vergisi vermesi gereken kişiler açıkça belirtilmiştir. Bina vergisini binanın maliki ödemelidir. Eğer bulunuyorsa intifa hakkı sahibi bu vergiyi öder. Malik ya da intifa hakkı sahibi yoksa malik gibi tasarruf eden kişiler bina vergisini ödemekle mükelleftir.

Paylı malik olma koşullarında ise ödemeler hisseler oranında belirleniyor. Elbirliği mülkiyet söz konusuysa malikler müteselsilden sorumlu olacaklardır.

Emlak Vergileri Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi hesaplama için 4 yılda bir revize yapılıyor. Son olarak 2017 yılında değişiklik yapılmıştı; bu kriterler 2021 yılına kadar emlak vergisi hesaplamada geçerli olacaktır.

Takdir komisyonları emlak değerlerini belirliyorlar. Ara yıllarda tespit edilen rakamlara yeniden değerleme oranı ekleniyor. 2020 yılı için yeniden değerleme oranı açıklandı. Buna göre değerleme oranı %22,58 olarak belirlendi.

Emlak vergisini hesaplamak için değerleme oranının yarısı alınır ve bu yüzde oranı ile artırım yapılır. Buna göre oran %11,29 ‘dur.

E-devlet sisteminden giriş yaparak sosyal mesafe kuralları içinde emlak verginizin ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir yere gitmenize gerek kalmadan online olarak e-devlet emlak vergisi ödemeleri kısa sürede yapılabiliyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.