319 sayılı emlak vergisi kanununa göre gayrimenkul sahipleri emlak vergisi ödemek ile yükümlüdür ancak bazı durumlarda işsiz, şehit yakını, dul, ev hanımı, gazi ya da emeklilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yoktur.

Sorumluluk Eski Sahibine Aittir

Ev almak isteyen kişiler evin geçmiş yıllara dönük emlak vergisi borcu olup olmadığını belediyeden ya da e-devlet üzerinden öğrenebilirler. Emlak vergisi borcu olan ev tapu taşınmaz beyan sayfası aracılığı ile öğrenilmektedir, emlak vergisini emlak beyannamesinin verilmesinin ardından belediye rayiç bedel üzerinden belirler. Evini satmaya karar verenlerin satış öncesinde evin tüm emlak vergisini ödemesi gerekir çünkü ev alım satımlarında ev ile alakalı tüme borçlarda olduğu gibi emlak vergisinde de sorumluluk eski sahibine aittir.

Dikkat Edilmezse Sorumluluk Alıcıya Geçer

Emlak vergisi ya peşin ya da taksit ile ödenebilir eğer evin önceki yıllardan borcu varsa bunu satış anında alıcının vereceği para ile ödemek iyi bir avantaj olabilir. Emlak vergisi borcu olan ev satılır mı? sorusunun cevabını vermek için öncelikle emlak borcunun öğrenilmesi gerektiğini hatırlatmak gerek. Emlak vergisi olan evin satışı yapılır ancak alıcı emlak vergisi borcunun satıcıdan ödenmesini istememesi halinde bu borcu da üstlenmiş olur.

Alıcı Satıcıya Dava Açabilir

Emlak vergisi borcu olan bir evin tapu işlemlerinin tamamlanmasının ardından yeni ev sahibi önce ki dönemden kalan emlak vergisi borcunu yasal faizi ile birlikte ödemek ile yükümlü kılınır. Yeni ev sahibi borcu ödeyerek eski ev sahibinde bunu talep edebilir ya da aksi bir durum ile karşılaştığında satıcıya dava açabilir. Bu tür bir sorunun yaşanmaması için alıcının satıcıdan satış işleminde borcu yoktur yazsısı istemesi doğal hakkıdır.

Borcu Yoktur Yazısı İstenmeli

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi internet sayfasında ev satışlarında borcu yoktur yazısının talep edildiği belirtilmez ama birçok tapu müdürlüğü bu belgenin ibraz edilmesini talep eder. Emlak vergisi borcu olan ev alınır mı konusunda kafanızda bir soru işareti kalsın istemiyorsanız o halde yapmanız gereken satıcıdan borcu yoktur yazısı istemek. Borcu yoktur yazısı evin bağlı olduğu belediyeden ya da e-devlet üzerinden alınabilir, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet adresinde bulunan borcu yoktur yazısı talep girişi sayfasından alabilirsiniz.

Birtep İle Yatırım Yapmak En Güvenli Yol

İnsan odaklı çözümler üreten ve her şeyi insana göre şekillendiren bir tasarruf hareketi olan Birtep modeli emlak ve gayrimenkul alım ve satım işlerini hem çok kolay bir halde yürütülmesini sağlıyor hem de alıcı ve satıcının kazanmasına olanak sunuyor. Birtep çözümleri gayrimenkul satmak isteyenlerin yanı sıra almak isteyenlere de oldukça cazip avantajlar sunuyor emlakçıları da çözüm ortaklığına dahil eden model ile yatırım yapmak en güvenli yol.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.