Bölge raporu emlak endeksi sonuçları nasıl oluşturulur? Emlak endeksi ne işe yarar gibi birçok soru, konut almak ya da satmak isteyenlerin sorduğu sorulardan biridir. Emlak endeksi sayesinde, emlak sektörü ve taşınmaz sahibi olmak isteyen kişiler, yararlı bilgiler edinmektedir.

Ülkemizin birçok ili ve semtlerinde gayrimenkul bölge raporu oluşturulur. Bu rapor, emlak analizcileri ve gayrimenkul şirketleri tarafından hazırlanmaktadır.

Emlak Endeksi Ne İşe Yarar?

Emlak endeksi, gayrimenkul danışmanları tarafından hazırlanan ve bir nevi bölgenin tanıtımının yapılarak, bölge hakkında sonuçların çıkarıldığı bir uygulamadır. Emlak endekslerinin çıkarılması için bazı hesaplamalar gerekir.

  • Herhangi bir il ve semtinde yatırım yapmak isteyenlere kolaylık olur.
  • Taşınmazı olan kişilerin, daha kolay satış yapmasına ya da kiralama yapmasına yarar.
  • Gayrimenkul için işlem yapmak isteyenler, zamandan tasarruf ederler.
  • Taşınmaz almak isteyen kişiler, emlak endeksi ile tüm bilgilere sahip olup, diğer gayrimenkullerle karşılaştırma yapabilirler.

Yapılan hesaplamalar doğrultusunda, gayrimenkulle ilgilenen kişiler, bölge hakkında birçok bilgiye sahip olurlar. Bölgenin yapısı, evin durumu, rayiç bedelleri, rant durumu gibi birçok bilgi, ilgilenen kişiler tarafından öğrenilebilir.

Emlak Endeksi Oluşturma Aşamaları Nelerdir?

Birçok kişi, gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünebilir. Bu yüzden gayrimenkul yatırımı yapmadan önce, emlak endeksi bilgileri karşılaştırarak, yatırım yapmak istediği gayrimenkul hakkında, önemli ön bilgileri toparlamış olmaktadır.

Emlak endeksi oluşturma aşamaları için ilk önce il, ilçe ve mahalle bazında analizler yapılır. Analiz yapıldığı andan itibaren, bölgedeki yıl içinde kira ve satış bedelleri listelenmiş olur.

Bunun yanında 100 m2’lik alan baz alınır ve her konut için kira ve satış bedelleri raporları oluşturulur. Bu süreçte bölgenin amortisman (geri dönüş) süresi ve sosyo-ekonomik durumu da incelenmiş olacaktır.

Emlak Endeksi ile Hangi Bilgilere Ulaşılmaktadır?

Emlak endeksi ile yatırım yapacağınız bölgenin birçok bilgisine ulaşmak mümkündür. İl, ilçe ve mahalle olarak detaylı bir arama ve karşılaştırma yapabileceğiniz emlak endeksi sayesinde;

  • Satılık konut fiyatlarını
  • Kiralık konut fiyatlarını
  • Satılık konut m2 fiyatlarını
  • Satılık arsa fiyatlarını
  • Satılık arsa m2 fiyatlarını
  • Amortisman sürelerini
  • Satılık ticari m2 fiyatlarını
  • Bölge demografik bilgilerini
  • Kiralık konut m2 fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

Emlak endeksi ile birkaç aylık tahminlere ulaşabilirken, kriter bazlı filtreleme yaparak, belli bölgelerdeki kriterleri de araştırma olanağı bulabilirsiniz.

Emlak Endeksinde Demografik Bilgilerin Önemi Nedir?

Gayrimenkul alım ya da satım işleriyle ilgilenen kişiler, emlak endeksi demografik bilgiler sayesinde, taşınmazın bulunduğu bölge hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Bölgedeki yaşayan toplam nüfus, yaş aralığı, eğitim durumları, medeni durumlar gibi birçok bilgi, demografik bilgiler sayesinde ortaya çıkarılmaktadır.

Emlak Endeksinde Fiyat Bilgileri Nasıl Oluşturulur?

Emlak endeksinde fiyat bilgileri, emlak analizcileri ve gayrimenkul şirketleri tarafından oluşturulmaktadır. 100 m2’lik alan içinde ortalama fiyat yanında en düşük ve en yüksek fiyat bilgileri, emlak endeksi sonuçlarına eklenmektedir. Bölgeler arasında her bölgenin yıllık satış fiyatları da rapor içinde görülmektedir.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.