Ticaret Bakanlığının hazırladığı taşınmaz mal ticareti ile ilgili yönetmelik 1 Eylül 2020 itibari ile yürürlüğe girdi. Artık mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar emlak danışmanlığı yapamayacak ve taşınmazları satamayacak veya kiraya veremeyecek. Yürürlük emlak danışmanı olma şartlarını açıkça çizdi, belgesi olmayanların mesleğine devam etmesi ve taşınmaz satış ve kiralama işlerini yürütmesi durumunda yüksek oranlarda idari cezalar uygulanacak.

Haksız Rekabet Sonlanacak

Emlak sektöründeki kalite standartlarını arttırmayı hedefleyen yürürlük ile vatandaşların şikayetlerine de çözüm üretilmiş olacak. Mesleki yeterlilik belgesinin emlak uzmanı kişilere ve vatandaşa olan avantajları arasında en önemlisi haksız rekabetin sonlanması olacak. Yeterlilik belgesine sahip olanların sektörde iş bulmaları çok daha kolay hale gelecek, işveren yeterlilik belgesine sahip personelinden hem daha fazla verim sağlar hem de sektörde kendisine güven duyulması artar ve devletin verdiği teşviklerden yararlanma şansına sahip olur. Ve en önemlisi mesleki yeterlilik belgesi ile emlak sektöründe kalite standartlarına istenen artış yakalanacak.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Hale Getirildi

Ülkemizde emlakçı olmak için ilkokul diploması sahibi olmak ve biraz tecrübenin bulunması yeterli ancak yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte birçok meslek dalında olduğu gibi emlak sektöründe de yeterlilik belgesi zorunlu hale getirildi. Bir emlak işletmesinin pazarlama ve satış bölümünde hizmet veren elemanlara seviye 5 yani sorumlu emlak danışmanı ya da seviye 4 ulusal yeterliliklerine bağlı belgelerden herhangi birini almaları gerekiyor. Ancak ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının bu alanda eğitim veren bölümlerinden mezun olanlar için yeterlilik belgesi zorunluluğu yok.

Belgesi Olmayan Kiralama Ve Satış Yapamayacak

Emlak danışmanları için yeni dönem başladı, emlak sektöründe faaliyet göstermek amacı ile kurulacak işletmelerde işyeri sahibi ya da işletmecisinin seviye 5 ya da seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi olması şartı aranacak. Daha önce işletme sahibi olan ve herhangi bir sektör sertifikasına sahip işletmeler için bu şart aranmaz. Merdiven altı emlakçı olarak adlandırılan ve yasal olmayan işletmelerin önüne geçmek ve sektörü standartları yüksek bir meslek statüsüne ulaştırmak için yürürlüğe giren mesleki yeterlilik belgesi şartını yerine getirmeyenlere cezalar uygulanacak. Yasa ile kişi ne kendisinin ne de bir yakınının taşınmazını kiraya veremeyecek ya da satamayacak, internet üzerinden yetki belgesi olmayan kişilerin ilan vermesi mümkün olmayacak.

Birtep Sektörün Güvencesi

Tüm bu şartları yerine getirmeyen ve mesleki yeterlilik belgesi olmadan sektörde faaliyetini sürdüren emlak danışmanı hakkında 25 bin lira idari para cezası ile işyerinin mühürlenmesi işlemleri yapılacak. Yıllardır sektörde hizmet veren ve emlak danışmanları ve aracılarının çözüm ortağı olan Birtep yasa sonrasında yine sektör çalışanlarının en büyük yardımcısı olmaya devam ediyor. Sektördeki sektör aktörleri ile alıcıları buluşturan Birtep sektörün güvencesi olarak her iki taraf içinde güven oluşmasına katkı veriyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.