Defalarca kez deprem gerçeği ile yüz yüze gelen Türkiye’de güvenilir ve sağlam ev arayanların sayısı arttı. Sağlam ev arayan vatandaş aynı zamanda güvenilir müteahhit arayışına da girdi. Ülkedeki konut stokunun yaş olması nedeniyle kiralık bina arayışında yüzde 104 artış ile 11 ila 20 yaş arası binalarda yaşanıyor. Bina yaşı 5’in altında olan konutlara olan talep ise deprem sonrasında yüzde 27 oranında arttı.

Müstakil Evlere Rağbet Arttı

Son İzmir depreminden sonra müstakil konut aramalarında yüzde seksen bir artış yaşanırken depreme dayanıklı ev ya da villa aramalarındaki artış oranı yüzde 77 olarak belirlendi. Halen oturduğu konutun güvenli olmadığını düşünen vatandaşlar güvenilir müteahhit ve sağlam ev arayışını sürdürüyor. Herkesin aklında olan ev satın al fikri her geçen gün güvenli ev al fikrine dönüşüyor. İnsanlar yüksek apartmanlar yerine genellikle müstakil evlere doğru bir eğilim gösteriyor.

Riskli Binalar

Yapılan araştırmalara göre depreme karşı risk altında olan konutlar arasında;

  •  2000 yılından önce yapılan binalar
  •  Hazır beton kullanılmayan yapılar
  •  Beton dayanımı C10 ile altında olanlar
  •  Bodrum katında rutubet bulunan binalar
  •  Kolon ve Kiriş demirlerinde paslanma olan binalar
  •  Kolonları ve kirişleri çatlayan yapılar
  •  Taşıyıcı kolon ve kirişleri kesilen binalar yer alıyor.

Konutlarda Aranan Özellikler Değişti

Daire satın al düşüncesi ile ev arayanlar önceleri evin konumu, sosyal olanakları, oda sayısı gibi konulara yoğunlaşırdı.  Ancak son zamanda artan depremler önceliği evin depreme karşı güvenli olup olmadığı konusunda taşıdı. Son İzmir depremi ile insanlar deprem gerçeği ile yeniden yüzleşti. Artık vatandaş ev satın alırken konutun deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığına bakıyor. Binanın zemin etüt raporu, yapılan müdahaleler, dış görünüşün deki çatlaklar kolon ve kirişler de yapılan değişimler inceleniyor.

Konutlarda Deprem Araştırması Arttı

Depreme dayanıklı bir ev almak isteyenler öncelikle ilçenin deprem ve zeminin sağlamlık araştırmasını yapıyor. Özellikle dere yatağı ya da etrafında çukur olan binalar tercih edilmez hale geldi. Ev alacak vatandaş evin içini gezdikten sonra binanın bodrumunu inceleme talebinde bulunuyor. Kredisiz daire satın al avantajı ile Türkiye’de binlerce insanın ev sahibi yapan bir BİRTEB’in depreme karşı dayanıklı ev arayışındaki vatandaşlara desteği sürüyor.

Birtep’ten Depreme Dayanıklı Konut Desteği

Birlikte tasarruf yöntemi ile kira öder gibi ev sahibi yapan bir BİRTEB faizsiz ev al seçenekleri araştırması yapan herkese bütçesine göre konut sahibi olma fırsatı sunuyor. Türkiye’nin neresinde olursa olsun beğendiği ve almak istediği evi inceleme şansına sahip olan vatandaşlar depreme dayanıklı konuta kısa sürede sahip oluyor. İnsanlara kefilsiz ev satın al ayrıcalığı tanıyan BİRTEP ile sorunsuz ve hızlı bir şekilde ev sahibi olmak mümkündür.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.