Apartman ve site yönetimi nedir; Her apartmanın kendi masrafları bulunmaktadır. Komşuların iletişim içinde kalması aynı zamanda binanın ortak giderlerinin eşit paylaşılması için yöneticilik sistemiyle sorumlulukların düzenli yerine getirilmesi sağlanır. Seçici kurul apartmanda oturan kişiler olabilirken, ev sahipler arasında da karar verilebilmektedir.

Apartman Yöneticisi Nasıl Seçilir? 

Apartman ve site yönetiminde, bina veya sitenin elektrik giderleri, temizlik ve bahçe bakımıyla birlikte belirli aidat verilmesi gerekmektedir. Bu süreçte  giderlerin hesaplanması ve borçların ödenmesi için apartmanda ya da sitede yaşayan kişi veya site dışında bu hizmeti veren yönetici seçimi yapılabilir. Seçilen kişi, bina veya sitede yaşayan kişilerin sorunlarını, bina giderlerini ve komşular arasındaki sıkıntıların kaynaklarını sorarak, çözüme ulaştıracaktır. Belirli aralıklarla apartman toplantıları yapılır.

Apartman ve site yönetimi nasıl seçilir; Yönetim ile ilgili kararlar, toplantılarda bina ve sitede yaşan kişiler tarafından belirlenebilmektedir. Ancak yönetim belirlenemezse sulh mahkemesi üzerinden de yöneticinin seçilmesi, kat maliklerine göre seçilebilir. Mahkemenin belirlediği yönetici 6 ay içinde değiştirilmemektedir.

Apartman Yöneticisine Maaş Ödenir Mi? 

Kat malikinin kanunlara göre sözleşme ya da yönetim planında ücret belirtilmemişse ücret almayacaktır. Yönetim planlaması bütün malikleri bağlayıcı olarak geçer. Ancak apartman ve site yönetimi için emeklerinin karşılığını aidat ödemeyerek bu hakkından feragat ederek kullanabilmektedir.

Profesyonel yönetici hizmeti; Bazı durumlarda apartman ve siteler kendi işlerini kolaylaştırma için dışarıdan profesyonel hizmet alabilmektedir. Bunun için yöneticinin belirli bir maaşı olarak, bina ya da sitenin ödemelerinin toplanması aynı zamanda borçlarının ödenmesi durumunda hizmet verecektir. Ücret ve çalışma şartlarına her  göre belirli bir ödeme yapması, yönetici hizmetine ücret ödemesi gerekmektedir.

Site ve Apartman Yönetiminde Yöneticinin Görevleri  

Kat malikinin bina veya site alanında bütün döngüyü takip etmesi, ödemeleri yapması  ve hatta şikayetlerin nedenlerini komşularla paylaşması gerekmektedir. Aidat toplama, ödemeleri yapma bina ve siteninin yapısına sorunlarının giderilmesinde şirket ve yapı malzemelerinden fatura alma zorunluluğu vardır.

  • Asansör servis ve bakımı ile ilgili hizmetleri takip etmek
  • Bina temizliği ve bakımına dair gerekli olan düzeni sağlamak
  • Uygun fiyatlarla temizlik ve hizmet bedelleri çıkarmak
  • Elektrik, su ve bina giderlerine dahil olan ödemelerinin toplanmasını sağlamak
  • Adil gider eşitliğini sağlamak
  • Binanın yapısal arızalarıyla ilgilenmek

Site Ve Aparman Yönetiminde Kararlar Nasıl Alınır? 

Aylık toplantılar yapılarak, site ve apartmanların düzenli giderlerinin oluşturulması ve şikayetlerinin üstesinden gelinmesi sağlanmaktadır. Yapılan sözleşme ve yönetim planında yöneticinin bu işlemleri yaparken aidatlardan muaf olma durumu söz konusu olabilmektedir. Yakıt, kapıcı, apartman temizliği ve bina giderlerinin nasıl yapılacağı binada yaşayan her bir daireye sorulmaktadır. Bazı durumlarda imza toplanması da kesin çözümlerden biri olacaktır.

Birtep huzurlu ve konforlu yaşam alanınız için size özel apartman ve site alanında gayrimenkulleri internet platformu üzerinden sunar.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.