Haziran ayında ev kiralarında beklenen artış oranı açıklandı! 2020 Haziran TUİK istatistiklerine göre enflasyon oranı ve kira artış oranı belirlendi! Peki, Haziran TEFE TÜFE kira artış oranları ne oldu?

Haziran Ayı Kira Artışı Ne Kadar?

Kiracılar ve ev sahipleri Haziran ayı kira artış oranlarını yakından takip ediyorlar. Yapılacak açıklamaya göre sözleşmede kira artışının ne kadar olacağı da belirtilecek. Kiracılara senelik olarak yapılan kira artış oranları geçtiğimiz günlerde belli oldu! Borçlar Kanunu kapsamına alınan kira zamları bu doğrultuda hesaplanıyor. 2018 Eylül ayında o yıl yaşanan enflasyon oranının yüksekliği nedeniyle 2019-2021 Orta Vadeli Ekonomi Planı açıklanmıştı. Kira artışlarına bu durum değişiklikler olarak yansıdı.

Yeni Ekonomik Paket içeriğinde üretici fiyat endeksinin değil tüketici fiyat endeksine göre kira zammı yapabileceği ifade ediliyor. Yani kiracıya yapılacak zammın üst sınırı TÜFE oranlarına göre belirleniyor. Bu nedenle ev sahibi ve kiracılar Haziran 2020 TÜFE TEFE oranlarını beklediler.

2020 Haziran TÜFE Oranı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) enflasyon rakamlarını açıklayarak kira zammının de üst sınırının ne kadar olduğunu belirledi. Buna göre TÜFE oranları aylık bazda %1,36 oranında artış gösterdi.

Yıllık TÜFE artış oranı ise %11,39 olarak açıklandı. Haziran ayında ev veya iş yeri kira sözleşmeleri yenilenirken en fazla %11,39 oranında zam yapılabilecek.

Yurtiçi üretici fiyat endeksi ise yıllık bazda %5,53 oranında arttı. Aylık artış oranı ise % 1,54 oldu. TÜFE oranlarında 2020 Mayıs ayına göre %1,36 artmışken, bir önceki yılın Aralık ayına kıyasla %4,57 oranında artış gösterdi. TÜFE artış oranı 2019 Haziran TÜFE oranına göre % 11,39 oldu. 12 ay ortalamaları alındığında ise %12,10 artış oranı kaydedildi. YI-UFE oranları ise 12 aylık ortalamada % 9,14 arttı.

YI-UFE oranları yıllık üretici fiyat endeksini ifade ediyor. 2020 Mayıs ayına göre yani bir önceki aya göre Haziran 2020’de bu endeksin artış oranı %1,54 olmuşken, bir önceki yılın Aralık ayına göre artış oranı ise %6,12 olmuştur. Bir yıllık artış oranı %5,53 olarak açıklanmıştır.

Kira Zamları Nasıl Hesaplanıyor?

Haziran ayı TÜFE oran artışları açıklandı; buna göre örnek bir kira zammı nasıl hesaplanıyor? Mevcut kira tutarı 1.000 TL ise 12 aylık ortalamalar alındığında TÜFE toplam artış oranına göre zam miktarı hesaplanabilir. 12 aylık ortalama ile TÜFE artış oranı %12,10 olarak belirlenmişti. Zam oranına göre yapılacak olan artış miktarı: 121 TL’dir. En üst sınırdan zam görmüş yeni kira bedeli bu durumda 1121 TL olacaktır.

Kira zamlarında konut ve iş yeri sahipleri üst sınır %12,10 üzerinden kira zammı yapabilir ve kiracılarla sözleşmeyi bu veriler doğrultusunda yenileyebilirler. YI-UFE oranları önceden kira artış oranının üst sınırını belirliyordu; son düzenlemeler sonrasında artık TÜFE artışları zam limitlerinde dikkate alınıyor.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.