BİREVİM’in öncülük ettiği ve bünyesinde “BİRTEP”, “ÇÖZÜM TASARRUF”, “HEFİAD” gibi firma ve kurumların yanı sıra, birçok akademisyenin de yer aldığı, “Tasarruf Finans Platformu” dünyanın ilk “Sosyal Finans Zirvesi”ni gerçekleştirdi.

   

T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, TİM Başkanı İsmail Gülle, Almanya Tasarruf Sandıkları Birliği Başkanı Christian König ve Uluslararası Konut Finansmanı Birliği Genel Sekreteri Mark Weinrich’in onur konukları olduğu zirvede, 2020-2023 için “Tasarruf Seferberliği” çağrısı yapıldı. Çok sayıda uluslararası uzmanı ve ülkemizdeki firma ve STK tepe yöneticilerini bir araya getiren zirvede, üç ayrı panel ve çok önemli sunumlar gerçekleştirildi.

Konut 2020 Söyleşisi: Kürşat Köz- Prof. Dr. Gürsel Öngören

Tasarruf Finans Platformu bileşenlerinden BİRTEP’in Genel Müdürü Kürşat Köz ve GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören’in katıldığı “Konut 2020” söyleşisinde; emlak sektörünün 2020 yılı değerlendirildi ve gayrimenkul, Tasarruf Finansmanı ilişkisi konuşuldu.

Söyleşide Kürşat Köz: BİRTEP olarak alıcıların koşullarına, beklentilerine ve ihtiyaçlarına göre kurgulanan özgün ve yenilikçi iş modelini başlattıklarını belirterek, “BİRTEP çözümünün amacı; Türkiye’de oluşan konut stokuna likidite kazandırılması ve kişilerin konut ihtiyacının giderilmesi için arz ve talebin insan merkezli finans modeli etrafında buluşturulmasıdır. Türkiye gibi köklü geçmişe sahip toplumlarda, ‘İnsan Merkezli Finans’ uygulamalarının toplumsal kalkınmayı teşvik etmesini hedefliyoruz. Birlikte Tasarruf Finansının doğru uygulamalarla, milli bir kalkınma modeline dönüşebileceğini, dar ve orta gelir grubunun Birlikte Tasarruf yöntemiyle konut gibi temel yaşamsal ihtiyaçlara sahip olmasının oluşturacağı ekonomik döngüyle, sürdürülebilir büyümeyi  destekleyeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda; ihtiyaca yönelik konut üretiminde direkt ya da dolaylı rol oynamayı da hedeflemekteyiz. Bu konuda bu sene, hepimiz çok önemli gelişmelere şahit olacağız.” dedi.

 

 

CEO Oturumu: Sigorta, tasarruf ve finansal okuryazarlık

BNP Baribas Cardif Sigorta Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, Fiba Emeklilik ve Hayat AŞ. CEO’su ve Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkan Vekili Erol Öztürkoğlu, Bain & Company İstanbul Ortağı ve FODER Üyesi Ozan Bayülgen, Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı katıldığı “CEO Oturumu” panelinde ise; emeklilik ve hayat şirketleri, yönetim danışmanlığı ve finansal okuryazarlık penceresinden “tasarruf” konuşuldu.

     

Tasarruf Okuryazarlığı

 “Finansal Okur Yazarlık ve Tasarruf” panelinde ise; Psikolojik Danışman ve Manibux’ın Kurucusu Canan Akmanoğlu Bayrak, FODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İlknur Üner, tasarruf alanındaki finansal okuryazarlığın düzeyini ve yapılması gerekenleri ele aldılar.

König: Konut Finansmanında sürdürülebilir yöntem-Sözleşmeli Tasarruf

Zirvede, Almanya’da konut finansmanında tasarrufun Bauspar adlı sistemle, nasıl sağlandığını ve uygulandığını detaylı olarak anlatan Almanya Tasarruf Sandıkları Birliği Başkanı Christian König ise; sözleşmeli tasarruf kuruluşlarının konut finansmanı piyasasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Almanya ve Türkiye’nin aşağı yukarı aynı nüfusa sahip olduğu ve Almanya’da konut satın alanların yaklaşık yüzde 50’sinin Bauspar fonu kullandığını söyleyen König, sözlerine şöyle devam etti: “Almanya’da 100 senedir var olan bu sistem, aslında oldukça yaygın ve giderek de yaygınlaşıyor. Türkiye’dekinin aynısını yapıyoruz. Almanya’da 27 milyon insan bizim gibi kurumlarla sözleşmeli ve %50’si de konutlarına bu sistem ile sahip oluyorlar. 2018 yılında bu kuruluşların ülkelere göre dağılımını paylaşmak isterim: Almanya’da %37, Çek Cumhuriyetin de %36, Avusturya’da %59, Macaristan’da %12. Ayrıca bu kuruluşlar, konut finansmanı hacminde de önemli pazar paylarına sahipler. Örneğin Almanya’da %15, Çek Cumhuriyeti’nde %24, Avusturya’da %30, Macaristan’da %33 ve Almanya’da bu kuruluşlar, Alman Bankacılık Kanunu ve Avrupa Bankacılık Direktifleri kapsamında değerlendiriliyor. Sözleşmeli tasarruf (Contractual Saving) yönteminin tanıtıldığı geçiş dönemindeki ülkeler ise şöyle: Slovakya 1992, Çek Cumhuriyeti 1993, Macaristan 1997, Hırvatistan 1998, Kazakistan 2003, Romanya 2004…”

 

Uluslararası Konut Finansmanı Birliği Genel Sekreteri Mark Weinrich ise sunumunda; dünyadaki her bütçeye uygun konut finansmanına dair çok detaylı örnekler verdi. Birevim modelinin, Türkiye’de tasarrufun düşük olduğu için çok önemli bir sistem olduğunu dile getiren Weinrich, bu modelin kaynaklara erişime vesile olmasının çok değerli olduğunu belirtti.

 

İlber Ortaylı: Tasarrufun Türkiye Tarihi 

Zirvede ayrıca, TÜSİAD’dan Ü. Barış Urhan, “Ben Kimim?-Karar Verme Üzerine” başlıklı bir konuşma ve ülkemizin duayen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, Levent Erdem moderatörlüğünde, “Osmanlı’dan Günümüze Tasarruf Kültürü ve Anlayışı” konulu bir söyleşi gerçekleştirdiler.

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.