Pandemi etkisiyle geçen yılın Nisan ve Mayıs aylarına göre ortalama %50 düşen konut satışları, Haziran ayında yükselişe geçti. Ocak ve Şubat aylarında 2019 yılının aynı aylarına göre %50’lerin de üzerinde artan satışların, Mart ayında gücünü kaybetmeye başlayarak, geçen yılın aynı seviyesine gerilemesi ve sonrasındaki malum düşüşler süreci kısaca özetliyor.

TÜİK tarafından 14 Temmuz’da açıklanacak olan Haziran verileri, şimdiden büyük merak uyandırırken, Tapu dairelerinde gözlemlenen hareketlilik de rakamın geçtiğimiz aylardaki kaybı telafi edeceğine işaret ediyor.

Haziran ayının başında kamu bankaları tarafından açıklanan, sıfır konutta 0,64 ve ikinci elde 0,74 şeklindeki faiz oranlarının, uzun süredir tetikte bekleyen talepte bir yükseliş yaşattığını söyleyebiliriz.Kaynak: BDDK

BDDK’nın verilerine göre; 5 Haziran haftasında kullandırılan 211.950 milyonluk kredi hacmi, bir önceki haftaya göre %5,54 oranında artarak, 216.143 milyona geldi.

Sene başından itibaren toparlanma emareleri gösteren sektörün, pandemi günlerinde tüm ekonomiyle birlikte neredeyse durma noktasına gelmesi, toparlanma için radikal formülleri gerekli kılıyordu. Konut sektöründeki talep için psikolojik bir sınır olarak bilinen %1 faiz oranının altındaki oranların açıklanması tüketicilerin taleplerinin artmasını sağladı. Haziran ayının yüksek bir konut satışına sahne olacağını, hem eldeki verilerden, hem de piyasanın hareketliliğinden söyleyebilmek mümkün.

Piyasa gözlemleri ve uzmanlar tarafından yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, talep cephesinde yaşanan bu hareketliliğin, birçok bölgede fiyat artışlarına neden olduğu da bir diğer gerçek. Bölgesel talep yoğunluğuna göre son haftalarda %10 ile %30 arasında artış gösterdiği ifade edilen konut fiyatlarının, son yıllarda yüksek artış gösteren inşaat maliyetleri karşısında bir derece düzeltme sağladığı da söylenebilir.

Haziran ayının son yıllardaki satış performansına baktığımızda; 2014 yılından 2018 yılına kadar olan 5 yıllık süreçte, 90 ile 120 bin arasındaki bir bantta, istikrarlı bir şekilde seyrettiğini ancak geçen yıl yarı yarıya düşerek 61 bin civarında konutun satıldığını görüyoruz. Uzman görüşleri ve piyasa gerçeğinden hareketle, bu yıl Haziran ayındaki satışların 120 bin bandının da üzerine çıkacağını kestirmek zor olmayacak.

Ekonominin lokomotifi olarak bilinen ve yaklaşık 250 alt sektöre istihdam ve gelir sağlayan inşaat sektöründe, konuta olan ihtiyacın her daim var olacağı gerçeği malumun ilanı. Ancak ihtiyacın talebe dönüşerek ete kemiğe bürünmesi için geleneksel finans modellerinin “kampanya” süreleriyle değil de sürdürülebilir parametrelerle çalışabilmesi, ya da yenilikçi finansman modellerinin kalıcı, sürdürülebilir ve erişilebilir imkanlarıyla hacim üretmesi gerekecektir.

 

 

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.