Nisan ayı itibariyle pandemi etkisinin damga vurduğu konut satışlarında Mayıs ayı da pandeminin gölgesinde kaldı. Geçen ayı 42.783 konutla son sekiz yılın en düşük Nisan satışıyla geride bırakan konut piyasası, Mayıs ayında da aynı seviyelerde kalarak 50.936 adet konut satışına sahne oldu.

TÜİK verilerine göre, Mayıs ayında konut satışları tıpkı Nisan ayında olduğu gibi geçen yılın aynı ayına göre büyük oransal azalışlar yaşadı. Nisan ayında yaşanan %55’lik düşüşün ardından Mayıs’ta da geçen yılın aynı ayına göre %44,6 oranında düşüş gerçekleşti.

Yılın ilk 5 ayının toplamında ise satışlar geçen yılın aynı toplamına oranla %2,2 düşerek 444.441 adetten 434.757 adete geldi.

 

Mayıs ayında ilk elden konut satışlarının hem aylık hem de kümülatif bazda düşüşü gözlemlenirken aylık düşüşün %54,7 ile ifade edilmesi oransal olarak dikkat çekici bir düşüş oldu. Böylece Nisan ayındaki ivme kaybından nasibini alan yeni konut satışları Mayıs ayında da kan kaybetmeye devam etmiş oldu.

İkinci el satışların 34.076 ile geçen yıla göre %37,6 düşüş göstermesine rağmen ipotekli satışlar noktasındaki artış ve önceki aylarda yaşanan yüksek rakamların etkisiyle kümülatif toplama artış olarak yansıması da dikkat çeken bir diğer veri oldu.

 

Rakamlardaki genel düşüşe rağmen ipotekli satışların artış göstermesi nispi olarak düşen faiz oranlarının talepte bir miktar hareket oluşturduğu sonucuna götürüyor. Geçen yılın aynı ayına göre %24 artarak, 18.483 adet olarak gerçekleşen ipotekli satışlar, kümülatifte iki kattan fazla artmış görünüyor.

 

Nakit vb. satış olarak değerlendirebileceğimiz diğer satışların %58’e varan bir düşüşle 32.453 olarak gerçekleşmesi ve kümülatifte de bu grubun düşme trendinde olması pandemi etkisinin ortaya koyduğu tablonun yansımaları olarak yorumlanabilir.

 

Pandeminin asıl büyük yansımasını gördüğümüz yabancı satışların bu ay da geçen ay olduğu gibi dramatik bir düşüş yaşadığını görebiliyoruz. Geçen yılın aynı ayında yabancıya 3.925 adet konut satılırken, bu yıl Mayıs ayında bu rakam sadece 860 olarak kayıtlara geçti ve kümülatifte de %27’lik bir düşüşle rakam 12.598 adette kaldı.

 

 

İlk sırayı bir süredir elinde tutan İran, bu ay da yapılan 860 adet satıştan 209’unun sahibi olarak ilk sırayı almış oldu. İran’ı sırasıyla 143 adet satışla Irak, 48 adetle Afganistan, 46 ile Çin , 42 ile Azerbaycan ve 40 adet satışla Rusya takip etti.

 

Son iki ay içinde pandeminin dizginlediği konut satışlarının Haziran ayında normalleşmenin etkisi ve BDDK’nın haftalık kredi kullandırım hacimleri göz önüne alındığında sıçrama yapması beklense de piyasanın yeni normal koşullarında trendin nasıl gelişim göstereceği merak konusu olmaya devam ediyor.

 

 

Birtep Başvuru FormuDetaylı bilgi için biz sizi arayalım.